søndag 20. mai 2012

Søndagshaging

Denne søndagen har kjøkkenhagen stått i fokus, kassene er spadd opp og fylt med kompost. Det meste er sådd, bare ei kasse igjen til blomkål, rødbeter og andre litt varmekjære vekster. Her kan det være nattefrost til 15 juni, så det er bare å smøre seg med tålmodighet ei stund til.


Løpsstikke eller kjærlighetsurt, den kalles også buljongurt siden det er det den egner seg best til.


Kassene er spadd og fylt meg kompost fra egen hage. Har to binger til kaldkompost, der havner alt kjøkkenavfallet fra grønnsaker og avfallet fra hagen uten frø og ugress. De første årene var jeg ikke så nøye på det med frøstander, så tenk hvordan kjøkkenhagen så ut da :-) Flere akeleiefrøplanter enn salat. Så på det området har jeg blitt noe flinkere.
Sukkererter og calendula er plantet ut, plukksalat, romanosalat, isbergsalat, spinat, mainepe, reddik, dill, asiatiske bladgrønnsaker, knutekål og mer gulrot er sådd.


Sjarlottlauken titter opp av jorda, den pleier å være klar i august, da tas de opp, løkgresset flettes og "bukettene" henges til tørk under tak.


Toppløk i blomsterbed, disse bruker jeg ikke til mat, ganske små og stusselige greier sånn matmessig. Har mer tro å luftløken jeg fikk tak i på hagemarkedet på Gillund i fjor.


Bitte små ruccolaspirer. Du og du som jeg gleder meg til å kunne gå i kjøkkenhagen  plukke mat.


En av hagens 10 gressløktuer, de står for det meste i blomsterbedene rundt omkring. Tre av den får stå til pryd, er veldig glad i de lilla blomstene til gressløken, resten blir klippet og spist med jevne mellomrom hele sommeren.
Kjøkkenhagen her dyrkes uten sprøytemidler og kunstgjødsel, her er det hønsegjødsel, beinmel, nestleuttrekk og grønngjødsling som benyttes og vekselbruk. Jeg er fortsatt i en læringsprosess med det økologiske, men finner det veldig interessant.

                                       Ha ei strålende uke, hilsen Tua

9 kommentarer:

  1. Ingenting slår egendyrket mat! Vi er bare så utrolig dårlig på akkurat det, ja til og med gressløken mistet vi.... Men vi lar oss inspirere, så etter å ha lest hvor flink du har vært må kanskje skjerpe oss :) God grønn uke!

    SvarSlett
  2. Så mye du har fått gjort på en søndag i mai! Det er sikkert godt å ha litt "matauk" utover. Her er det dessverre ingen grønne fingre som kan så i krukker og bed!
    Ønsker deg en fin-fin kveld.
    Klem fra Kristin

    SvarSlett
  3. Mmm her blir det mye godt å bite i , så flotte store kasser du har og med ny kompost må det bli fres i grønnsakene ja.
    Å så kom endelig varme og sol HURRA,,,

    Klem fra Marit.

    SvarSlett
  4. Så flink du er=) Ingen ting er bedre enn å spise fra egen hage. Fin ny uke til deg=) Vibeke

    SvarSlett
  5. Heisan.
    Gleder meg også til å hauste frå grønnsakhagen !!
    ha ei fin veke.

    SvarSlett
  6. Såååå fine karmer! Her blir det mye bra kortreist mat! :)

    SvarSlett
  7. Så flink du er!...og her blir det mye godt å spise etterhvert:)
    Fine dyrkningbed du har også:))
    Ha en fin uke videre:)

    SvarSlett
  8. Ja her blir det mye godt! Ingen ting smaker så godt som egenprodusert mat. Pent ser det ut også.

    SvarSlett
  9. Gleder meg med deg, tanken på å kunne høste fra egen hage er herlig.
    Nestle uttrkk, fungerer det som sprøytemiddel fo å holde små udyr unna?
    Klem
    Liza

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)