må det være. Det skal jo ikke bare blomstre, men også summe, surre, suse og kvitre i hagen. Har du blomster, så kommer det også insekter. Men det går an å gjøre en ekstra innsats for disse små og svært viktige hagehjelperne.
Insektshotell. Laget av det vi hadde i garasjen. Du kan også kjøpe ferdige hoteller, men vi valgte å lage en riktig rustikk versjon som kommer til å vare lenge. Først skrudde vi (mannen og jeg) sammen ei ramme av 4 planker. Så delte vi inn i fire rom, her kan du jo selvfølgelig lage flere rom også. Baksiden er tettet med takpapp. Inni rommene er det "innredet" med mose, kongler, vedskier som det er borret hull i, da med forskjellig diameter. Det siste rommet er med oppkappete bambuspinner, disse er kjøpt på gartneri.
Foran på hotellet er det dekket med netting. Kjøpte en rull på Jula, sånn at vi kan lage innmari mange hoteller senere :)
Akkurat nå i disse dager våkner humledronningene til liv igjen, klare til å sette bo. De er sultne og trenger mat for å orke boligjakten og småbarnsperioden osv Med lite pollen tilgjengelig får sukkervann duge. Mitt bidrag er døgnåpen hagebar. Oppklipte sugerør i skikkelige gilde farger stappet ned i et glass med rette kanter. Dette er et telysglass, man alt kan brukes. Rør ut ganske så mye sukker i vann og fyll opp glaset. Sett det litt på skrå i bedet og vent på besøk. De første som kommer er garantert fluer, så kommer maurene, de stuper gjerne helt nedi baren.
Humlehotell. Bygget omtrent som ei fuglekasse, bare litt mer flat og avlang. Inngangshullet må være helt nede på kassa, så må det være et tilsvarende hull øverst på baksiden til lufting. Dette dekkes med netting for å unngå bakholdsangrep fra inntrengere. Så må kassa ha bein å stå på sånn at ikke fuktighet trenger inn i kassa. Google humlehotell så får du opp mal for byggingen av disse.
De aller gildeste plantene humlene vet om, her iallefall er nr 1 Honningurt. Dette er ettårige blomster som jeg bruker i kjøkkenhagen for å revitaliserer ett nytt felt jord hvert år. Siden min kjøkkenhage er i kasser må jeg være nøye med å dyrke etter vekselsdriftprinsippet. Altså ikke så det samme på samme plassen år etter år. For å få jorda fitforfight igjen til næringskrevende vekster som f eks kål såes det siste året grønngjødsling, som honningurt. Det er humle og biemagnet de lux.
Ikke den aller vakreste stauden jeg har, men den mest stemningsskapende er det uten tvil. Prakttelekia heter denne. Jeg fikk tak i den på et planteloppemarked, der under navnet stråleblomst. På bildet vises det at jeg har plassert en krakk tett inntil denne planta. Det er så himla fint å sitte der når sola går ned, ta en kaffe mens sommerfuglene flagrer i hopetall runde meg. Humlene sitter for det meste rolig på denne planta.
Høstmat for humler er i min hage stiklene. Dette er en alpeversjon, men det finnes mange varianter av stikler, de fleste er høstblomstrende.
Dette er bare et lite utvalg av populære blomster blant innsektene, Stort sett så får alle blomster besøk av sultne innsekter, men en fin regel er å satse på enkle eller doble blomster. Tettfylte blomster kan være vriene for innsektene å få noe ut av.
Så er det å ha noe å tilby innsektene hele sesongen. Krokus på våren, fyll gjerne på med kjøpte løkpotter om du ikke har mye krokus i hagen. En annen tidlig vårblomst er primula og lungeurt.
Jeg har nok postet noe liknende som dette før, men jeg skal på besøk til Øyer og Tretten hagelag i morgen for å snakke om innsekter i hagen. Dette ble litt sånn note to myself.
-Turid
Ja, du steller pent med humlene!
SvarSlettSå bra at de får det beste stellet hos deg! Humler må en legge tilrette for.
SvarSlettFlott insektshotell ! Vi har ikke det enda, men hagen er full av humler og bier :-)
SvarSlettHa en fin dag.
Eirin
Ja, våren bringer en herlig kakafoni i hagen. Så stilig et hotell. Hjemmelaget er best. Dere får nok mange gjester.
SvarSlettGod helg.
Jannicke