fredag 30. mai 2014

Jeg advarer mot

følgende stauder i hagen:


Allåkerbær. Oppfører seg ekstremt, skyter utløpere og sprer seg metervis utover i en rasende fart. Det skal sies at den har søte rosa blomster, for å få til bær, må du ha en annen type for suksessfull pollinering. Bærhøsten blir allikevel ingen matauk, mengden bær er sparsom.


Mer allåkerbær, ganske mye allåkerbær egentlig.


Krypmispel i fri dressur. Dekker raskt en skråning, problemet her er at den dekker raskt bedet som er på toppen av skråningen også.


Fiende nr 1 her i hagen er sypressvortemelk. Et grusom ugress jeg intetanende plantet i hagen en fin solskinnsdag for noen år siden.  Jeg angrer nå.


Ikke la deg friste av dette friske utseende på våren, dette er en ulv i fåreklær om ikke enda verre.


Myske, sprer seg ganske uhemmet utover, men er fin og grønn. Her er ikke forholdet hatefullt (enda), men det er våpenhvile denne våren, da den ser ut til å ha stagnert litt.


Her er det vanskeligste forholdet, flekktvetann. Ei flott bladplante, dog med blomster tidlig på sesongen. Dette til glede for humlene :) Flekktvetann tar seg godt til rette i bed og grus, frør seg bra, noe som gir mange planter til planteloppemarkedet. Alt i alt så liker jeg denne såpass godt at det er bare frøplantene som må vike foreløpig.                    Ha ei strålende hagehelg, jobbhelg for meg da, hilsen Turid.

13 kommentarer:

 1. Det var mange hatplanter, men bra tips til andre. Løvetann og ugress er nok mine hatplanter i bedene.

  Ha en fin jobbehelg!

  SvarSlett
 2. Greit å få noen advarsler hvis man skulle tenke på å kjøpe noen av disse. Heldigvis har jeg ingen av dem. Prestekragene, derimot, er helt utrolige til å frø seg hos meg. Jeg synes de er kjempe fine, men har ikke lyst til å ha prestekrager over alt! Er sikker på at jeg har nappet vekk flere 1000 små planter i låpet av april/mai. I år skal jeg passe på å klippe vekk frøstandene.

  SvarSlett
 3. Takk for advarlsene. Jeg har jo behov for en del markdekkere - hvem har ikke det. Jeg håper at flekktvetann blir litt større her. Det er så tørt i skråningen min at de nesten ikke vokser.

  SvarSlett
 4. Ja...noen ganger er de for villige til å etabler seg...du har virkelig fått noen å kjempe med her.
  Nå er det langhelg..og hage-ute-helg:))
  God helg;:)

  SvarSlett
 5. Takk for tipsene, så greit å få vite dette fra noen med erfaring! Her har hagen blitt invadert av korsknapp, fin, men sprer seg enormt med frø og utløpere!

  SvarSlett
 6. Ja, og det er sikkert flere du kunne ramse opp... Ajuga er også et pent ugress, men det hjelper ikke. Den sprer seg fryktelig den også.

  God helg!

  SvarSlett
 7. Det var noen her som var kjent, ja. Jeg luker og luker, men til ingen nytte.
  Ønsker deg en fin jobbe helg. Klem Vivi

  SvarSlett
 8. Det er noen som tar seg til rette mer en andre i hagen, sånne ting er jo helt umulig og bli kvitt.
  God helg fra Marit.

  SvarSlett
 9. Ved den aller minste mistanke om hemningsløs spredning så ryker plantene rett ut av bedet! Skrekk og gru :-(( Men så har jeg jo heller ikke noen skråning som skal dekkes til på kort tid :-)) Mange av disse er jo flott?! Men i begrenset omfang :-)) God juniuke!

  SvarSlett
 10. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 11. Hei Turid :) Takk for tipset! Heldigvis har jeg ikke noen av dem. Har nok av utfordrende ugress å få kontroll på! Ønsker deg en fin ny uke :)

  SvarSlett
 12. Med mindre du vil ha en rasktvoksende bunndekker på et stort område. Min skråning er full av allåkerbær og villjordbær. Den saktevoksende klatrehorteniaen skal bre seg over denne skåningen med tiden. Bratt og uframkommelig som den er...Men enn så lenge tetter allåkerbæra mye, så ikke anna ukrut kommer til.

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)