var ikke så lett som jeg hadde tenkt. Det går fint å strikke de, men å få det hele ned på papiret i en vettug versjon, det var ikke så enkelt. Jeg gjorde mitt beste iallfall.
Det første mariusvotteparet, strikket i finull, på frihånd. Fin passform på de, helt til jeg hadde vasket dem på feil program, da ble de størrelse 7 år eller noe.
Det finnes mange mariusvottemønster rundt omkring, laget av kreative og flinke mennesker, men jeg klarte ikke å finne noen som var strikket med tommelkile. Tommelkile må til for at passformen på votten skal bli fin. Ja, jeg innrømmer at jeg ikke innehar nette og smale hender, men en litt bredere og større variant.
For å kunne krote ned et slags mønster så jeg meg nødt til å strikke et par votter til. De er strikket i Rauma 3-tråds og på pinne nr 3. Det fungerer like fint med eksempelvis Karisma, Peer Gynt, Falk, Mor Åse og andre ullgarntyper som passer til pinne nr 3 - 3,5. Men min mening er at superwashgarn ikke er like varmt som vanlig ullgarn, dessuten kan vanlig ullgarn toves, noe som er praktisk til votter.
Legg opp 42 m, strikk 2 rett og 1 vrang i 23 omganger. Strikk 1 omgang med bunnfarge samtidig som du legger ut 8 masker jevnt fordelt.
Bilde av tommelkilen.
Kanskje om du legger godvilja til _og_ bruker forstørrelsesglass :)
Nederste borden merket med prikk i ruta = rød, kryss = hvit, åpen rute = blå. Den tykke streken over tommelkila betyr at du skal sette 11 masker over på en tråd, legg opp 11 nye masker bak og strikk videre. Fell etter diagrammet 2 masker sånn at du får 14 masker på hver pinne, 1 rapport blir da over 28 masker.
Felling på tuppen av votten: i begynnelsen av 1 og 3 pinne, ta en maske løs av, strikk den neste og løft den løse masken over den du strikka. I slutten av 2 og 4 pinne, strikk de to siste maskene rett sammen. Her er det lurt å stramme litt for at vottetuppen ikke skal bli for løs. men blir den det, bruk endetråden etter avsluttet felling og sy sammen langs fellingen for å skjule eventuelle hull.
Tommelen er strikket ensfarget blå, plukk opp 11 masker der du la opp bak, sett de 11m askene fra tråden på pinne og plukk opp 1 maske på hver side = 24 masker. De maskene som er plukket opp strikkes vridd første omgang, dette for å unngå hull. 15 omganger, så felles etter diagrammet og som på vottetuppen.
Denne votten blir en stor damestørrelse eller liten mann. For lengre vott, strikk flere omganger ensfarvet mellom bordene, eller sleng på en ekstrabord om du vil. Ønskes votten videre, legg på 2-3 masker på hver side av mønsteret. Mindre ta av noen masker eller strikk vottene i tynnere garn, som Rauma finull, eller tynn alpakka og pinne nr 2,5.
Får du trøbbel, så er det fint å improvisere litt, votter trenger ikke være eneggede tvillinger, men det er greit om de er halvsøsken iallefall :) Lurer du noe, eller har jeg rett og slett glemt noe, noe jeg ofte gjør, legg igjen ei melding i kommentarfeltet.
-Turid
Ja, se der - da har du fiksa mønsteret:) Er enig i at det er best å strikke votter i ull som tover seg. Da vlir de ektra varme og gode. Stilige votter:)
SvarSlettSuperwash er ikke det samme som ull som tover. Ikke å strikke med heller...
SvarSlettHar vært borti det med feil vaskeprogram noen ganger !
Improvisasjon må til :)
Kos deg med strikking framover.
Så flink du er! De ble kjempefine :)
SvarSlettDet ble noen flotte Mariusvotter, er enig i at supervask ull ikke er like bra til votter. Kjekt at du har lagt ut mønsteret!
SvarSlettFlotte votter! Og så bra at du legger ut oppskriften! Ha en fortsatt fin uke :)
SvarSlettJeg lar meg imponere :-)) Flinkingen! God helg!
SvarSlettKjempeflink er du!...flotte votter...ser ut som det er litt av et puslearbeid dette...
SvarSlettTusen takk for frø!...dine er på veg...:)
God helg:)
Красивые!
SvarSlett