lørdag 18. august 2012

En liten historie om kvann

Rødkvann eller Angelica Gigas ble en del av hagen her for tre år siden. Planta hadde jeg selvfølgelig sett på nett og bilder, men frø hadde jeg ikke fått tak i. Lykken var stor da jeg fikk tak i frøplanter hos Helen Fredholm på Skreia. Overskuddet fra hennes nydelige hage selges for en slikk og ingenting med sønnen som kasserer. 
Frøplantene ble satt og den gale (meg) har siden ventet på at denne storvokste gigantplanta skal slå ut sine mørk vinrøde skjermer. Nå, tre år senere skjer det, for en skjønnhet. Min bekymring er nå om frøene rekker å modnes, jeg krysser fingrene for det. Atpåtil må de såes ferske så kvannutfordringene står i kø for tiden.


Blomsterstanden er i en helt nydelig og litt dramatisk mørk vinrød farve, insekter tiltrekkes av blomsten, innimellom sitter de tett i tett på blomsten.


Ikke helt utsprunget, og litt  flatere i fasongen.


Kvannplanta i bedet, den står majestetisk blandt nyseryllik og steorkenebb.


Tatt ovenfra i kveldssol. Sola er idag fraværende, mens overgarteneren vanner for harde livet.

Bladverket er også flott, litt plass krever denne skjønnheten når den rager minst 2 meter over bakken. Fotomodellen i dette innlegget er ikke en av frøplantene fra Skreia, men ei plante som ble kjøpt som Moses brennende busk på Plantasjen. Skrekken satt i meg tidlig i våres da planta dukket opp å den liknet på skvallerkål. Grøss og gru. Det var med et nødskrik og med god identifiseringshjelp fra andre gale at den unngikk isolasjon i murerbøtta.
Det må sies at totningene (frøplantene altså) er helt identiske med modellen som er benyttet.

                                     Ha en nydelig lørdag, hilsen Tua

7 kommentarer:

 1. Så flott den kvannen er! Tror nesten jeg må prøve å få tak i den en gang. Ha en fin lørdag til tross for regn fra oven :-)

  SvarSlett
 2. Flott plante og artig historie :-) Bronsefennikel-frø får du kjøpt på Impecta.se. Men det kan jo hende det blir en del frø på mine planter som jeg kan sende deg. Skylder deg en plante også vet du.

  SvarSlett
 3. Å så flott , nydelig farge har den.
  En må jo føle seg litt stolt når en får ett så fint resultat etter å ha ventet så lenge og vært så tålmodig som du.

  Ha en fin lørdag, klem fra Marit.

  SvarSlett
 4. Jeg byttet til meg frø sist høst. De kom aldri i jorden, og jeg skjønner at det ikke ernoen vits å så dem nå?! På an igjen :) God helg!

  SvarSlett
 5. Så stilig denne var. Vel verdt å vente på kan jeg tenke meg:-)
  God helg!

  SvarSlett
 6. Kvann er råstilig - skulle gjerne ha hatt en, men den er altfor stor og ruvende til min lille hage! Nydelig farge på den! Godt at du hadde tålmodighet til å vente så lenge på den!

  SvarSlett
 7. Så tøft at den endelig blomstrer. Skulle likt å se den nå, men jeg har jo bilde av den i knupp!

  Skulle det falle ned et frø på bakken, så er jeg her ;)

  Håper du har kost deg i hagen i dag, selv om det har regnet litt. Jeg har jo oppholdt meg på Jorekstad, og har både vunnet og tapt. Flere muligheter i morgen, men må innrømme at jeg gleder meg til helga er over.

  Nyt kveld! Klem

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)