fredag 28. november 2014

Trist og lei

blir man innimellom. Det kan nok virke temmelig bagatellmessig det hele, det er det også, men jeg klarer ikke å døyve det at jeg blir både sint og lei meg når rådyrene herjer i hagen. Etter 2 runder rundt huset iført meget fargerik fleecedress og tittenteisveis trodde jeg at de vart så skræmt at de skygget unna.De gang ei.


Nå er B-gjengen tilbake. 4 nesten fryktløse rådyr som gnager ned alt de kommer over. De streifer rundt i nabolaget, men ender gjerne her det er både jordbærplanter og iris de kan beite på. Snøen bare skufler de unna så godsakene åpenbarer seg.
Hallooo, de har til og med forsynt seg i barnehagen bak lekestua.


Her er det 3 nedgnagde jordbærplanter, rådyrene er lure nok til å gjemme de resterende 40 til en annen gang, De vet nok at vinteren er lang her, å mat må man ha hver dag,


Her er det hosta de har smakt på, de glemte å spise de 60 andre, men det blir nok en anledning senere.

Det finnes så mye vondt å vanskelig i verden, så en snauspist hage er da ingenting, men jeg må nok bruke vinteren på å venne meg til tanken at noen tusen vårløk vil ende opp som rådyrmat. Jeg er ikke kjempefan av knallgule påskeliljer, men akkurat nå er det helt greit at de finnes i hagen også, rådyrene spiser ikke påskeliljer.

I dag tidlig sto det et rådyr på hodet i snøen ved fuglehuset, de synes nok fuglenøtter og meiseboller er vel egnet rådyrmat. Den reagerte ikke på meg i det hele tatt da jeg slo på lyset. Banking på vinduet gav heller ingen reaksjon, men da jeg løp ut på gårdsplassen fikk den fart på seg.
For bare 1 time siden observerte jeg B-gjengen i skogen bak huset, de sto og tittet mot hagen, men de ruslet klokt videre.

Råd mottas med takk, da dette problemet er helt nytt for meg, WC duck virket ikke. Jeg tar gjerne imot litt trøst også :)

                                             -Turid

8 kommentarer:

 1. Rådyr ja, det er virkelig en av de største hageutfordringer. Jeg har hatt god erfaring med en elektronisk rådyrskremmer, kjøpt hos min lokale gartner. Den står og lager en pipelyd som rådyrene ikke liker, en lyd som utløses ved bevegelsessensor.

  De fleste av vårens løk har jeg dekket med hønsenetting, for at ikke de skal klare å ta dem.

  Lykke til i kampen mot disse beistene!!

  SvarSlett
 2. Jeg er så hjertens enig med deg - disse søte beistene kan man bli så eitrande forbannet på når de forsyner seg av alt som er fint. Vi bor i et område der det kryr av hjorter og rådyr. Vi har ganske høye gjerder rundt hele tomten så oftest går de til naboene istedet for til oss, men på høsten, vinteren og våren hender det at vi også får besøk. Jeg har dessverre ikke noe annet tips en gjerder på minst 180 cm for å holde de ute. Her blåser de en lang marsj i ulike produkter som sies å holde de vekk og uredde er de også.

  Klem!

  SvarSlett
 3. Trøsteklem sendes straks til deg! Jeg er enig at det finnes masse som er verre i denne verden, men en oppspist hage er ikke morsomt :(
  Det er rådyr i massevis rundt her også, men etter at thujahekken er blitt så høy, så har jeg ikke sett de her. Men senest i sommer så vi rådyrspor hos naboen ;)

  Håper du finner et middel som funker!

  SvarSlett
 4. Skjønner godt at du blir trist og lei når rådyrene spiser opp hagen din. Noen henger opp menneskehår i hagen eller bruker blodmel.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 5. Syntes så synd på deg når jeg leste dette på fb, her har vi og problem med rådyr og det eneste som har fungert her er å gjerde inn.... God helg til tross for vandaler!

  SvarSlett
 6. Huff, noe så ergelig. Skjønner godt at du blir både trist og lei. Kan nok ikke gi deg noen gode råd, som egner seg på trykk, men jeg kan sende deg mange gode klemmer som trøst.
  God Klem fra Vivi

  SvarSlett
 7. Ikke rart du blir lei! Ikke alle dyr er like greie å ha i hagen...jeg har også hørt om Blodmel .... Du tar en blanding av 0,4 dl blodmel, 1 liter vann og en liten skvett salmiakk i en bøtte. Når blandingen har løst seg opp, lar du den trekke inn i biter av oasis. Disse bitene henger du opp i egnede trær, med cirka 10-15 meter avstand mellom hver. OBS: De må henges så høyt opp at de ikke kan nås av hunder, da disse blir tiltrukket av lukten av blodmel (lukter slakting). Oasisen må dyppes på nytt et par ganger i måneden. Du får kjøpt både blodmel og oasis i hagesenteret. har også hørt at noen henger opp menneskehår eller hvitløk....
  Lykke til håper noe av dette vil hjelpe:)

  SvarSlett
 8. For noen pågående typer da gitt.
  Dessverre ingen erfaring med slike eller råd å gi deg, men ser du har fått noen allerede. Håper de hjelper.
  God adventsøndag ønskes deg.

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)