mandag 10. desember 2012

Juleforberedelser

Sylte lett å lage selv sånn egentlig. Litt griseri og fett blir det, men man får tross alt sylta akkurat sånn en vil om man liker mye eller lite krydder.


Ferdig produkt. Dette bildet skulle egentlig være til sist, men jammen havnet det helt først.


Man tager ribbe, jeg brukte ca 4,5 kg, skjær opp i biter og kok til beina slipper taket, ca 2,5 t.


Ta opp ribba så den kaurner (lokalt for avkjøle),rens vekk alt som ikke er kjøtt og fett,  karv (skjær) opp i små biter og ha alt i en stor bolle. Tilsett så krydder og gelantinpulver. I denne sylta er det 2 pk gelantinpulver (må til siden grisene nå til dags ikke har fælt mye fett på seg), allehånde, malt nellik, malt ingefær, salt og pepper.


Et klede ned i ei passende form, jeg bruker en kjele, fyll opp med kjøttet, legg på en asjett og knyt igjen.


Julepakke??

Ned igjen i kjelen med "pakka", la dette syde ei god stund til, 1 time eller så, sånn at "pakka" blir gjennomvarm og gelantinpulveret smelter. Etter oppkokingen legges "pakka" i lett press. Syltepresse er det enkleste, men har du ikke det, sett på ei bøtte vann eller noe annet med litt tyngde på oppå syltepakka. La det stå til sylta har kaurna.


Sånn, der er den. Den ble så skåret opp i trekanter, pakket og lagt i frysen. Syltesesongen her i huset starter lille juleaften etter at alt er på plass. Da med hjemmebrygg til :)


                                       -Tua

7 kommentarer:

 1. Jeg blir så glad for alle som lager hjemmelaget julemat. Gelatin er nødvendig fordi kjøttet er "tørrere"/mindre klebrig enn det fra hodet.

  Du bruker ikke saltlake?

  SvarSlett
 2. Ååå det der smaker nok jul ja, hvis jeg får tid skal jeg jaggu meg prøve å lage en selv.
  (da låner jeg noen tips fra deg)

  Ha en fin dag, Marit.

  SvarSlett
 3. Oj! Egen sylte! Jeg er mektig imponert!
  Maria (ethageprosjekt)

  SvarSlett
 4. Jeg elsker julesylte, og den hjemmelagde er jo absolutt den beste. Dette var jo en overkommelig måte å gjøre det på, i forhold til digre grisehoder som jeg husker fra barndommens juleforberedelser.
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 5. Hjemmelaget sylte er bare såååå godt=) Vi laget hjemme hos mamma for ikke så lenge siden. Fantastisk=) Gleder meg til å ta opp den første biten fra fryseren. Fin mandag til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 6. Vad duktig du är! Underbart med hemlagad julmat.
  Ha en fin kväll.
  Kram Maria

  SvarSlett
 7. Det finne ingen ting som er bedre, enn hjemmelaget sylte på lillejuleaften. Da er det meste klart og juletreet er pynta. Det var fast hjemme når jeg var lita, men nå så pynter vi tidligere og hjemmelaget sylte er erstattet av kjøpt. Det som er det samme, er kosen, og det er jo det viktigste.

  Ønsker deg en ny fin uke! Klem

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)