torsdag 21. april 2016

Teori og praksis

er to vidt forskjellige ting har jeg fått erfare de siste dagene. Etter å ha ridd på den store bølgen av entusiasme ei helg, skulle denne entusiasmen omformes til praktiske ting. Planker vi hadde og planker som ble kjøpt, skulle trylles om til vakre fuglekasser, praktiske humlekasser og jammen poppet det ikke fram, ideen om et insektshotell også i samme slengen.


 Den første fuglekassa ble litt vindskeiv (det er jeg også), men det aner meg at fuglene ikke bryr seg sånn voldsomt om det. Da vi (mannen og meg) lissom kom i dragsuget, lagde vi ei til også, fortsatt litt vindskeiv. Oppskrift på denne finner du på Norges største hageblogg MoseplassenHer henger "slektstreet" til humla, sånn i tilfelle enten den eller jeg mister oversikten.


Så var det humlekassene, de så enkle ut, sag opp planken i biter etter mål fra denne siden.
Humlekassa må fores med mykt, varmt og fristende fyllmasse for at dronninga skal godta bopelen. Tørt plengress er renset, gnidd og dandert etter alle kunstens regler. Innerst fores hula med fettvatt kjøp hos Lahumlasuse Inngangshullet er på 2 cm, der må det gå en gang inn i det aller helligste. Det så sikkert ganske dumt ut når jeg, evig opptimist, stikker langfingeren inn i inngangshullet for å sikre fri passasje for dronninga. Det ble ikke så innmari fri passasje når fingeren min satt fast.
Hjelp!!!! Det sitter ei humlekasse på fingeren min lissom..... Etter litt lirking og knoting fikk jeg dratt den av igjen. *sår knoke*


Sånn der er hagens ene av de tre humleboligene plassert godt inne i bringebærhekken. Det er viktig med plassering midt i matfatet. Det morsomme var at når denne ble plassert kom det susende ei stor dronninghumle på husjakt. Hun fant ikke min ringe bolig, men fløy videre. Jeg krysser fingrene for at ei annen dronninghumle vil la seg friste.
Det er også hull på baksiden for god ventilasjon av boligen, med insektsnett foran luftehullet som en slags gardin. Fint skal det virkelig være :)


Sånn. Bolig tilleie, husleien er pollinering av hagen samt underholdning av hagens gjester. Godt nabolag med hagedama som lover å fare stille forbi, samt stor tomt med mye pollen.


Insektshotellet blir nærmeste nabo. Enkelt bygget etter mitt hode. 50x50 stort, 4 roms. Det ene rommet er møblert med mose, det andre med kongler, det tredje har bambuspinner tett i tett og det fjerde har vedkubber i passe lengde med borede hull i varierende størrelse, 5 - 8 cm dype er borehullene. Tettbebygget strøk? Tja, 3 humlehus, 6 fuglekasser, et insektshotell og den halvtullete hagedama som farer rund,  men som i andre villastrøk er det hekk imellom bopelene.
                                        -Turid

6 kommentarer:

 1. Så flott at du gjør så mye for insekter og fugler! Hervhatbjeg settvså mange humler i vår, at her er bestanden stor vil jeg tro. Ikke noe er mer hyggelig enn det!

  Ha en flott våruke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott at du sørger for hus til humlene! Hvis alle bidrar litt til at humler og bier får det de trenger, så hjelper det mye! Ha en fin dag:)

   Slett
 2. Veldig flott Turid!
  Både insekthotell ,humlebolig og fuglehus...flinke dere er:)
  Håper det blir nye leieboere og et summende liv i hagen:)

  SvarSlett
 3. Håper du får leieboere i alle boligene :-)) Lykke til!

  SvarSlett
 4. Flotte boliger spør du meg!
  Her bygde mannen og fireåringen insektshotell forrige helg - stor stas! Så nå spanes det ivrig etter leieboere. I fuglekassene er det full fart også - det er moro med liv i hagen:-)

  SvarSlett
 5. En bolig i så flott strøk står sikkert ikke tomt i lang tid. Du får nok mange gode naboer :)

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)