torsdag 28. februar 2013

Våryr

Tjoheiiii, _den_ følelsen har jeg ventet lenge på. Ikke for det, en må ikke bli våryr aldeles for tidlig når en bor oppi de indre dalstrøk, da vinteren gjerne varen ganske mye lenger enn man egentlig ønsker.
Men bare se her, nå er jeg igang dere :))


Hagedama har spredd seg lett utover kjøkkenbenker, bord, gulv, vask..... He-he, det er en deilig følelse av vår.


Staudesådden i boks, den skal nå stå innomhus til lørdagen, så skal den graves ned i snøen, og snø har vi mye av for å si det sånn. Når den hersens snøen endelig blir borte spirer det forhåpentligvis i alle pottene.
Om noen vil gjøre et forsøk her jeg igjen frø av disse:
gul akeleie, akeleie blanding, marsfiol (viola odorata), Gentiana purpurea, anemone narasissiflora, hvite dupper (ranunculus aconitifolius), lilium formosana"white Crae", gul fjellflokk (polemonium pauciflorum).


Et vårtegn i heimen, et rikt utvalg av glanset og lekker hagelektyre på ymse språk havner i handlekurven.


                                     Ha en våryr torsdag :) hilsen Tua

17 kommentarer:

 1. Inspirert!!!
  Må nok til med jord og frø jeg også nå :)
  Men - hva skal du grave ned i snøen??

  SvarSlett
  Svar
  1. Når jeg sår stauder, planter som kommer igjen år etter år i hagen, de trenger ofte en periode med kulde før de spirer. Kalles stratifisering. Her ytes ingen særbehandling, så alle som en må ut i snøen :) Det fungerer greit for de fleste av staudene. Praktisk med utespiring også med tanke på at vinduskarmene er begrenset i vanlige hus.
   Lykke til med såing, det er bare såååå deilig at våren nærmer seg *gliser nesten rundt*

   Slett
 2. Herlig innlegg. Jeg savner litt av den følelsen også, men jeg har bestemt meg for og ikke så stauder i år. Har noen potter ute fra i høst, og det får klare seg.
  Hagefølelsen har ikke våknet riktig enda, og det bekymrer meg litt. Det er tidlig enda også da, som du sier så er vinteren her lang.

  Ønsker deg lykke til og ha en super dag! klem

  SvarSlett
 3. Ja se her nå er dama i dalen i gang he he.
  Det er en god følelse å få de første frøa i jorden, jeg skulle
  gjerne sagt ja takk til alt men nå har jeg to kasser ute, vinds-posten full og planterommet på utbygging med planker og kasser.
  Men hvis du graver opp noen liljer på våren så kunne det være fristende å prøve hvite dupper som jeg kan sette ut til høsten igjen.
  Ha en strålende dag, klem fra Marit.

  SvarSlett
 4. Så bra at du er i gang! Jeg ønsker at den hvite guffa snart forsvinner, og at det blir vår igjen.
  Lykke til med sådden!

  Ha en flott dag :-)

  SvarSlett
 5. Å så er en ypperlig måte å tjuvstarte våren på. Ikke mye som slår den fölelsen av å stikke ned henda i jorda......og så den gode lukten av jord:-)
  Her står det også staudesådder ute i snöen og jeg krysser fingrene for at de trives der og spirer snilt når våren endelig kommer!
  Ha en fin torsdag!
  Klem!

  SvarSlett
 6. Se, det. Dette var fine bilder! Jeg kunne vært på veggen hos deg for å nyte den gode følelsen. Lykke til med sådden.
  Og et spørsmål ang staudesåinga:
  Hva gjør du med dem når snøen forsvinner?
  Tar du pottene inn når våren kommer eller får de stå ute til det evt kommer spirer?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lar kassa med pottene stå i skyggen ute med agryl (sånn hvit duk) over. Dette for å hindre fugl i å spise frøene samt ugress i å spire i sådden. Følger med og vanner når det trengs. Ikke så lenge etter at snøen forsvinner begynner det å spire i pottene, en etter en :) Det er innmari stas med egensådde stauder, selv om en gjerne må vente til neste sesong for å få blomstring. Masse lykke til om du vil prøve, jeg sender deg gjerne noen frø om du vil.

   Slett
 7. Ååh så herlig Turid!! Godt å se at det bor hagegale der vinteren er lang! Her hos meg har vi også store mengder snø..er sååå lei snø! blir spennende å se etter hvert hva du får best spiring på:-)jeg har fått god spiring på akeleie frø i år,det var frø fra gamlehagen.
  lykke til med sådden og ha en herlig ettermiddag. go klem til deg

  SvarSlett
 8. Da er du i gang også! De trenger vel litt kulde for å spire noen av disse. Håper på god spiring hos deg utover våren.
  Ha en fin torsadgskveld!

  SvarSlett
 9. Jeg er våryr jeg også - ikke rart med de vårtemperaturene vi har for tiden!! Staudesåing har jeg aldri prøvd meg på - høres i grunnen litt spennende ut. I midten av mars går jeg i gang med såing av sommerblomster - gleder meg til det.
  Lykke til med sådden din og ha en fin torsdagskveld!

  SvarSlett
 10. Er så imponert over dere flinke hagedamer. Og lærer så mye av dere.
  Lykke til med staudene.

  :) Inger

  SvarSlett
 11. Dette lover bra for sommerfloret hos Tua! Lykke til med sådden :)

  SvarSlett
 12. For ein deilig følelse å kome i gang med såinga....Tenk at vi er komne til Mars alt. Gode tider framover med mykje fine hageforberedelser.
  Visst du har igjen frø kan eg tenke meg litt :)
  Akeleier, anemone, kvite dupper, gentiana, lilium.
  Har du ei mailadr.
  God Laurdag, frå MarJE.

  SvarSlett
 13. Jeg ser via bloggen til Liv og Den store kofte-jakten at du har planer om å strikke Hjemmets kofte. Har mønsteret som pdf fil som jeg kan sende til deg hvis du ønsker. Send en mail til meg i så fall til gittebettina@gmail.com. Det var jeg som gav mønsteret til Liv.

  SvarSlett
 14. Åååja..nå rykker det i så-fingrene!..jeg har sådd litt forskjellig idag og har noen som har stått i snøen siden før jul...spent på om det blir noe:)
  God ukestart:))

  SvarSlett
 15. Virkelig fantastisk at du sår stauder. Ønsker deg virkelig lykke til med tålmodighetsarbeidet :-)
  Selv må jeg nok holde meg til det som skal blomstre i sommer. Ønsker deg en fin kveld.

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)