fredag 31. august 2012

En vakker blomst til nytte og glede.

En av mine absolutte favoritter blant de ettårige sommerblomstene, ja, den er helt uunnværlig både i bedet og i kjøkkenhagen, nemlig ringblomsten eller Calendula på latin. Den har et festlig utseende, men det er den glade orange farven jeg er så fryktelig glad i. Så er den også brukende til mye, her pryder den hagen, kjøkkenhagen og staser opp de kjedelige kassene med squash, vi spiser den til og med.


Vanlig Calendula Officinalis

Det er den vanlige jeg bruker for det meste til mat. Mat og mat, ringblomster er vel ikke akkurat noe matauk, men den pynter salatbollen fint. Brukte ringblomst til kakepynt, synes det tok seg flott ut på ei mørk sjokoladekake.


Oppskrifta på ei veldig enkel og helt nydelig mørk sjokoladefudgekake som ikke en ikke trenger stekeovn for å lage.

Bunnen er 200 gram Digestive kjeks i en brødpose, knus kjeksen med kjevlet og bland med 75  gram smeltet smør, klem dette ut i ei rundform med diameter 20-24 cm. Kle formen med tynn plastfilm først.


Sjokoladefudgen består av 3 dl kremfløte som varmes opp med 125 gram smør og 1/2 dl sterk kaffe. Ta dette av kokeplata, ha i 5 plater kokesjokolade og rør til sjokoladen har smeltet. Hell blandingen over kjeksbunnen og sett kaka i kjøleskapet. Etter 2-3 timer har fudgen stivnet og kaka er klar.
Denne kaka er både mørk og syndig :0


Calendula Officinalis

Calendula Radio

Calendula Teracotta

Sådd fra ei fargeblandingspakke, men den orange er helt klart å foretrekke for meg iallefall.





                                   
Ja, da har jeg slått et slag for ringblomsten i dag og dens fortreffeligheter. Med det ønsker jeg alle ei strålende helg.


                                         Hilsen Tua

17 kommentarer:

  1. Mmmmm....det var en fristende oppskrift. Må nok pröves en gang (selv om jeg ikke har noen ringblomster å pynte den med)

    Håper du får en flott helg!

    Klem!

    SvarSlett
  2. Ringblomst er helt fantastisk :D Olje-uttrekk av denne kan brukes til hudpleie, mot brannskader og skrubbsår! :)
    Vakker er den og, selvom oransje og gul ikke er mine fargefavoritter...
    Her ble de spist opp av snegler i år, så neste år skal de i pallekarm! :)
    Takk for en meget fristende oppskrift, denne skal prøves ;) Lørdagsgodt =D

    SvarSlett
  3. Åhh, den kaka hørtes god ut! 5 plater kokesjokolade??? Ikke rart du kaller den syndig... ;-) Ha en fin helg.

    SvarSlett
  4. Nydelige ringblomster! Den kaken ser farlig god ut.
    God helg!

    SvarSlett
  5. Kaka så kjempegod ut!
    Kanskje jeg må prøve å så ringblomster neste år - veldig fin orangefarge.
    God helg!

    SvarSlett
  6. Takk :)) en strålende fin helg til deg også! Kos deg med kake, den så bare sååå fristende ut. Og herlig gla'farge på ringblomsten:)

    SvarSlett
  7. Å det har jeg ikke sett før ,,ringblomstsjokoladekake ,,og så flott den ble.
    God helg , klem fra Marit.

    SvarSlett
  8. Så många fina ringblommor du har. Teracotta var extra läcker:)). Ringblommorna vill inte trivas hos mig. Vilken god kaka:)).
    Ha en fin fredagskväll.
    Kram Maria

    SvarSlett
  9. Lekkert! Jum jum for en kake :) Jeg har ikke sådd ringblomster i år og kjenner at jeg angrer veldig.. God helg!

    SvarSlett
  10. Åh, denne må jeg prøve en gang! Så veldig god ut!

    Får du frø av disse ringblomstrene dine tror du?

    Klem

    SvarSlett
  11. Så flott sjokoladekaka ble med ringblomstpynt.

    Må nok ta inn ringblomstene mine, og bruke dem før frosten tar dem.

    God helg.
    :) Inger

    SvarSlett
  12. Enig i at de orange er å foretrekke :-) Og kaken så fristende ut.
    Ha en fortsatt super helg!

    SvarSlett
  13. Ja ringblomster er virkelig må ha plante. Dei står fint å blomstrar utrulig lenge......
    Kaka di såg virkelig herlig ut....mmmmmmmm.
    Ha fortsatt ei flott helg.

    SvarSlett
  14. Jeg leste innlegget ditt med grønnsaksavlingen din. Du hadde superfin grønnkål og lurte på hva man kan gjøre med den. Jeg har endelig spurt moren min som er ekspert på grønnsaksmiddager og dyrker dem selv også. Du kan dampe den(koke den i sin egen væske med litt olje under lokk med litt omrøring av og til, evt tilsette litt vann så den ikke koker tørr) i kjelen sammen med løk. Krydre med timian og muskat. Eller bruke den i supper, finhakket. Eller dampe den sammen med gulrot, som tilbehør til kjøtt osv. eller lage grateng, masse fine oppskrifter hvis du googler grønnkålgrateng. Den er stappfull av c-vitaminer og jern. Spurte om rødbeter også, siden jeg får dem til men vet ikke hvorfor. Hun sa de vil ha lik jord som gulroten og godt med kompost. Men det var helt normalt at ikke alle fikk dem til :-) Hun hadde hørt det før. Men man trengte ikke å gi opp, bare prøve flere ganger evt andre steder.
    God helg igjen og håper du får til gode middager med grønnkålen din.

    SvarSlett
  15. Så kult det ble med blomst på kaka, den skal jeg legge meg bak øret :)
    Happy søndag til deg,
    her blir det taco, armkrok og strikking :)

    -Maia

    SvarSlett
  16. Ser kjempegod ut den kaken din!..og flott å pynte med blomster:)
    Ønsker deg en fin ny uke:))

    SvarSlett
  17. Lekkert og fristende!
    Den må nok prøves :-) Takk for oppskrift.

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)