mandag 30. juni 2014

Never promised you a rosegarden,

men jeg gjør et ærlig forsøk. Det er tidlig på rosesesongen, bare jomfrurosa, (Rosa cinnamomea plena) og rugosahybriden Therese Bugnet som har startet showet.
Jeg må innrømme at min interesse for roser har vært dalende de siste årene. Å bo i H-6 betyr ingen stilkroser av den elegante sorten. sesongen er kort og på harde vintre går det ut en del.


Dalende inntil nå. Jeg har lest Helen Fredholms bok Cottage garden på Toten. Helt fantastisk lektyre, jeg ble helt bergtatt av nydelige bilder og gode tekster. Nå har interessen steget til nye høyder :)
Cottage garden i Gausdal er vanskeligere enn på Toten vil jeg tro, men til en viss grad kanskje? Helen er trofast mot sine fargevalg ( det er ikke jeg). Hun kan kunsten å velge bort om det ikke passer (det klarer ikke jeg). Høye trær (tak i hagen) og hekker (vegger i hagen) har hun, (det forundrer deg vel ikke at det er ikke slik her). Jo forresten, en hekk av typen amerikahagtorn finnes det. Med 5 cm lange stive pigger på og røtter ned til Kina, juhuuu, ikke akkurat drømmehekken. Men det får duge, den er grønn og ganske kraftig.


Et plutselig innfall for noen år siden, den kanadiske rosa Mordens Fireglow. Blodrød og voldsom står hun ved siden av den sjokkrosa Patricia (storkenebb). Artig og litt "gal" kombinasjon. Ikke helt cottageaktig, men litt mer Turid. Så det har nå ballet litt på seg med roser her i hagen. Storfavoritten Therese Bugnet er innkjøpt i 3 nye eksemplarer. Håpet er at de nye også vil danne rosekjerr som hagens ubestridte dronning Therese (Bugnet) har gjort til nå. Maidens Blush har bodd her, men dessverre vandret hun til de evige rosemarker for noen år siden, uvisst av hvilken grunn da hun absolutt skal tåler å bo i gausdal. Nå har en ny flyttet inn. Mordens sentenniel er en kanadier jeg liker utseendet på. hun dufter ikke som roser bør, men legger du godvilja til passerer hun...akkurat. (4).
William Baffin er en ukjent kanadisk kar (tror han er høy og mørk også), den finnes hos Helen på Toten så da havnet det en William her også.Kanadiske Hope for Humanity. Litt betuttet er hun i år, men når en må leve sammen med ugresset allåkerbær på alle kanter er det ikke så rart.
har nok nevnt det før, men etter å ha jaktet på rugosarosa Agnes i 2 år, fant jeg henne på Hesleberg gartneri like ved Asker. Hun er av alle ting lysegul, men shit au, litt gal får man være i hagen.


Mordens Sentenniel er dette, andre kanadiere som finnes her er Adelaide Hodeless, Alexander McKenzie, Praire Joy og Cuthbert Grant.


Rugosahybriden Louise Bugnet, kirsebærfarvet i kopp, hvit når hun springer ut. Dufter helt nydelig. Andre rugosahybrider her: Martin Frobisher, Ritausma og Hansaland.


Mordens Blush, litt tafatt og "slengete", men nydelige koppformet blomst, lite duft.


Moje Hammarberg, blir stor og kraftig. Lar seg ikke affisere av noen verdens ting, hun bare blomstrer i vilden sky hver sommer. Hun klippes helt ned hvert fjerde år for å holde fasongen. Gid det hadde vært like enkelt for meg å holde fasongen ;)


Finlands vita ros (les piggete kjerr). Den står på egen rot, så rotskuddene dukker opp både her og der. Fint å ikke ha denne i bed, men i skråning eller ved plen som blir klipt jevnlig. Når det er sagt så dufter denne himmelsk.
Andre jeg ikke helt vet hvor hører hjemme er Betty Bland og Jaans Wedding, ingen av dem er favoritter.


Litt hagesorg er det at denne vakre rosa Louise Odier (Sigrid Undsetsrose) ikke trives helt her. den blir liksom ikke helt slik jeg ønsker meg. Det er nok litt tøft for oss begge.
Sånn, da er rosene til cottagegarden på plass. Da spørs det bare om jeg får resten på plass. Revebjeller er et must, de står nå sirlig i potter klare til utplanting litt senere på sesongen. Plutselig forsvinner revebjellene om vinteren, andre ganger er det i overflod. Hmmm, skjønner det bare ikke.

*hvisker* vet du, jeg har klart det kunsstykket å drepe ei hurdalsrose.... erre mulig??? Så da spørs det åssen det går med den cottagegardengreia mi ;)


                               - Turid som er ved godt mot.....enda.

11 kommentarer:

 1. Många fina rosor du har! Jag gillar rugosahybriderna. Förstår att det kräver härdiga sorter att odla norr ut, vill man ha någon känsligare sort får man väl betrakta den som en ettåring sommarblomma:)
  Ha en fin vecka
  Kram Maria

  SvarSlett
 2. Når planter bare dør, kan en bli litt motløs, ja! Så fint at Helen har inspirert deg :-)
  Det finnes jo mange flotte rugosasorter som kan trives hos deg. 'Agnes' er helt nydelig! Kanskje du også kan få glede av de mest herdige Geschwind-rosene. Crème, f.eks?

  SvarSlett
 3. Ja,det skal ikke være lett å nå sine drømmer Turid...og drømmen om cottege hage i H-6 er en utfordring vil jeg tro. Du må kanskje lage litt micro-klima på de stedene du vil ha rosen...gi ikke opp...roene er så vakre så en må bare prøve til en får det til:)
  Håper varmen kommer snart igjen:))

  SvarSlett
 4. Syntes du har mange vakre roser Turid. Vi bor i sone 3 til 4, men alt er relativt her. Roser sliter vi med, men vi kan få til andre planter sone 1 til 2.
  Men vi gjør som deg, prøver igjen.
  Lykke til. Eirin  SvarSlett
 5. Hm. Böcker är livsfarliga, man kan få alla möjliga idéer . . . :-)

  SvarSlett
 6. Du har jo mange flotte roser på tross av tøft klima! ! Det er nok lurt å satse på hardføre roser hos deg.
  Louise Bugnet var nydelig!

  SvarSlett
 7. Du har jo mange fine likevel! Når en bor til sånn som deg, kan en ikke velge og vrake. Jeg var på E.K. hagesenter i går og shoppet mange roser, og der så jeg Agnes for første gang. Den var jo fin den da :-)
  Jeg har brent på ved siden av en hurdalsrose, og etterpå ble den bare flottere. Kanskje du skal prøve det neste gang?

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 8. Så mange flotte roser du har på tross av hardt klima og de blomstrer flott. Hagtorn har jeg også som hekk i hagen og tornene er uhyggelige.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 9. Jeg synes det er en imponerende rosesatsing hos deg! Jeg gikk i gang med godt mot for noen år siden og kjøpte noen av de kanadiske som du nevner, men det ble dessverre ikke vellykket. Selv hurdalsrosa døde forrige vinter enda den i teorien absolutt skal kunne klare seg i h5/h6. Jeg har egentlig gitt opp roser, men det er heldigvis mye annet fint. Jeg sjekket forresten frøposen, og der står det lychnis chalcedonica Alba. Frøene er kjøpt hos plant wold seeds. Jeg tror de også har hvit ildkjøreblomst der

  SvarSlett
 10. Du verden så flotte roser da Turid, jeg bor ikke i så tøff sone som deg men kan ikke vise så flotte roser.
  Her har mannen i huset tatt over ansvaret he he, ett forsøk på å skape litt interesse utover frukt trær.
  Nå har han ansvaret for roser, rododendron, frukt trær og noen drueplanter og de blir våket over som ett mor for sine barn, jeg ser han går runden hver dag med rosesaksen og titter og ser he he, ja det er morsomt å se på.

  Flotte roser og bilder, Marit.

  SvarSlett
 11. Jeg er sikker på at det kommer til å gå fint! Jeg klarer ikke holde meg til planer eller fargevalg men oppdaget at revebjeller redder dagen her- vips så er det "cottagefølelse"! i alle fall i deler av hagen ;) nydelige nydelige roser! ønsker deg en fin uke :)

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)