torsdag 18. mai 2017

Hagegull under produksjon.


Tenk, jeg graver gull bak drivhuset nede i hagen. Jeg produserer jord i jordfabrikken min. To pallekarmer på hverandre, oppi der har jeg spadd et godt lag med vrakjord fra drivhusdyrkinga forrige sommeren. Her spas bokashibøttene ned etter et imaginært rutemønster.


Sånn for sikkerhetsskyld har jeg lagt gitter over pallekarmen, sånn om noen får lyst til å grave der, så må de finne seg en annen pallekarm til det. Men det er ikke spor etter nyskjerrige og/eller sultne dyr så bokashien holder det den lover. Uinteressant for dyr om fermenteringa går riktig for seg.


Bokashibøtta i kjøkkenbenken er full. Jeg starter med strimler av avispapir i bunnen av bøtta, så 1 - 2 ss bokashistrø, deretter bygger jeg lag på lag med kjøkken og matavfall, avis/tørkepapir/bokashistrø til bøtta er full. Bøtta (mikroorganismene i strøet) liker ikke forstyrrelser (oksygen), alt avfallet som blir i løpet av en dag samles i en boks på kjøkkenbenken og has i bøtta 1 gang pr dag. Så skal bøtta modnes, innholdet fermenteres  på et vis, lukter emment, men absolutt ikke vond. Å det er ingen lukt når lokket er på, noe det skal være stort sett. Bøttene står merket med dato for nedgraving som er 14 dager etter at den er full.
Synes du jeg har mye matavfall? Jeg tar innimellom med grønnsaksskrell og sånn fra jobben til kompostering. Det blir ikke støtt så frakt mæ avfall  fra 2 personer.


Man får kjøpt bøtter som er beregnet på denne typen kompostering, men jeg synes det ble vel dyrt siden jeg trenger mange bøtter. Slik æ re, når`n vil drive litt digert :) Spesialbøttene har tappekran i bunnen, for fermenteringsprosessen lager noe væske i bunnen. Det tappes av og kan brukes som gjødselvann. Siden jeg bruker vanlige bøtter går avisene heretter i bokashikomposten og ikke til papiravfallsdunken. Det viktige er at bøtta er lufttett. Jeg komposterer alt på denne måten, men unnlater melkeprodukter da de sies å forstyrre fermenteringsprosessen. Jeg har ikke testa det altså.  Etter nedgravning tar det ca 4 uker så er det hele blitt til jord. Prosessen går selvsagt senere ved lav temperatur, men tross alt så tar en vanlig kaldhagekompost 1 - 2 år, så radig er det nå uansett.              


Har ei blank bøtte, skulle liksom følge med på det som skjedde i bøtta, men det skjedde igrunnen ikke mye som var synlig iallefall.
Synes du dette virker spennende/lurt eller no, gå inn på nettsiden Bokashinorge å les mer om dette, eventuelt bestill deg bokashistrø så er du snart i gang med produksjon av hagegull du også.
Det beste er at den stygge brune dunken til renovasjonsselskapet kan nå vaskes og trilles vekk. Enkelte renovasjonsselskaper gir også støtte/prisreduksjon om du komposterer matavfallet ditt selv.
Hva med vinteren? Ferdig fermenterte bøtter tåler fint å fryse, så planen er å lagre bøttene utendørs til jorda tiner og det igjen kan graves i jorda. Men akkurat den detaljen har jeg ikke fortalt mannen enda ;)


                                                         -Turid

5 kommentarer:

 1. Så flott, og gøy det fungerer. Jeg har varit inne på tanken mange ganger men det blir aldri noe av det. Ikke markkomposten heller.. Skjønner egentlig ikke hvorfor, du får det å høres så enkelt ut :)

  SvarSlett
 2. Takk for innføring i bokashi. Jeg vurderer sterkt å kjøpe en sånt sett. Jeg har fra før en varmkompost, og har forstått at i steden for å grave det ned så kan en blande det i varmkomposten? Det må jo sees på som en investering. Jeg har ikke så mye avfall som deg, men litt blir det jo ut av det her også. Morsomt å lage eget gull!
  God hagehelg!

  SvarSlett
 3. God innføring ! Her har vi foreløpig nok med tre varmkompostdunker, og er bare 2. Ikke så mye matavfall da.
  Lykke til ! Kanskje mannen din leser innlegget :-)
  Ha en fin helg.

  SvarSlett
 4. Høres spennende ut, dette har jeg også lyst å prøve! Men hvordan er det i forhold til brunsnegler? Her er et stort snegleproblem, så derfor har jeg holdt litt igjen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det skal vel gå bra, siden du graver bokashien ned i jorda, ingenting skal ligge oppå. Jeg har ingen erfaring med snegler (heldigvis) men ta kontakt med bokashinorge og forhør deg med dem. Lykke til iallefall.

   Slett

Takk til de som tok seg tid :)