onsdag 30. juli 2014

Hjem til mengder av stuttreiste matvarer.

Etter en 10 dager på loffen vendte vi nesa hjem til hus og hage. Huset sto etter at minsta hadde regjert helt alene for første gang, hagen sto også sånn noenlunde, puhhh. Litt svinn må man regne med når den aller yngste tar ansvaret for første gang. Tusen takk til deg Anne Guro for hagepasset :)

Men du store all verden hvor mye som modnes på bare 10 dager.


Sukkererter, brytsukkererter og den gamle sorten sukkerert shiraz med den kule fargen (og veldig vanlige smaken). Forvellet og fryst.


Fine farger i sinkfatet.


Tomaten er kuttet opp og fryst til senere sauskoking.


Jordbærsyltetøy (og nei, jordbærsesongen er ikke over i alpine strøk).


Urter sammen med sellerirot, løk og grønn paprika kjørt i matmølle med salt, og tørket på svak varme i ovnen (varmluft og døra på gløtt) til urtesalt.


Og så jomfruturen på chilipure. Delte opp chilien grovt, hadde i litt salt og rapsolje, kjørte det til pure i matmølla.


NB! NB! NB! NB! Bruk hansker når du holder på med chili, det sterke setter seg på hendene og gjør de uegnet til bruk i øynene og munnen i lang tid. Veldig viktig å huske når en skal sette i kontaktlinsene at en ikke har tatt i chili først uten hansker.
Jeg hadde chilipureen i ei stekepanne og lot det syde på svak varme til det meste av vannet hadde fordampet.


Kledde en isbitform med plast, la i porsjoner, la plast over og i frysen. Planen er å ta det opp igjen og putte de fryste bitene i en tett plastboks. Lett å ta en bit å slenge i gryta, sånn når chililysten setter inn utpå kalde vinteren.


Blomstene har nå tatt litt overhånd i kjøkkenhagen, jeg må bare lete litt for å finne igjen purre og nepe.



                                  -Turid

9 kommentarer:

  1. Skal si du er dyktig til grønnsaksdyrking! Har du noen idé om hvordan en skal gjøre chilli om til pulver?


    Ha en fortsatt fin ferie!

    SvarSlett
  2. Åhh, du får jammen masse grønnsaker i hagen din=) Jeg er råimponert=) Og over at du klarer å få alt i fryser og skap! Heldig er du som har flink hagepasser=) Vibeke

    SvarSlett
  3. Åå..her var det masse deilige grønnsaker!
    Flotte måter du tar vare på herligheten til vinteren:)
    Ja..ikke bare å reise bort med den varmen vi har hatt nå...men gode vannings-hjelper er vi glade for:))

    SvarSlett
  4. For en utrolig fristende hage! Jeg ble nesten litt sulten her jeg satt :-)) Flinkingen! Og alltid noe nytt å lære her hos deg :-)) Fortsatt fin sommer!

    SvarSlett
  5. Det var da en utrolig høsting, så flotte grønnsaker.

    Du er så flink til å ta vare på og tilberede til senere bruk, så du fryser tomater og tar de opp senere det var jo lurt.

    Ja det er alltid spennende å komme hjem etter ferie, når disse podene skal passe på kan det slå begge veger he he.

    Ha en fin dag.

    SvarSlett
  6. Kjekt med kortreist mat fra hagen, du er flink til å ta vare på maten. Blomster i grønnsakbedene lyser opp.

    Ha en fin dag!

    SvarSlett
  7. Hei! Er bare så imponert hva du får til. Nydelig og inspirerende. Her har jeg mye å lære! Takk for kommentar på bloggen min.

    SvarSlett
  8. Litt av en innsats, og det ser veldig fristende ut!

    SvarSlett
  9. Imponert over alt du har gjort!
    God helg!

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)