fredag 11. juli 2014

Blid som ei sol

er ringblomsten, de ser iallefall ut som små soler i kjøkkenhagen og andre steder der jeg har fått puttet ned ei plante. Jeg er fasinert over akkurat denne sommerblomsten som har alt, unntatt duft. Enkel å så er den, i min hage må de forkultiveres for at de skal rekke å blomstre ei stund før frosten kommer om høsten, men i litt varmere strøk er den grei å direkteså. Vinduskarmen midt/slutten av april er et greit sted å starte med ringblomster.


Ringblomstene brukes for det meste i kjøkkenhagen, til pryd og humlemat. Blant hvitblomstrende sukkerertplanter og i bringebærhekken. Det er liksom alltid plass til en ringblomst. I vår startet jeg med 15 forskjellige sorter, ikke alle var like spirevillig, men sånn etterhvert kom det småplanter i alle pottene. Noen har ikke startet blomstringen, mens andre har blomstret rikt ei god stund allerede.


Apricot beauty heter denne skjønnheten, her er ikke alle blomstene like, men har ulike sjatteringer.


Citrus mix, fra denne lyse gule til knall oransje i denne frøpakka. Lav sort.


Greenhearted orange.


Greenhearted gold,


Også fra frøpakka greenhearted orange, men veldig ulik den andre. Ringblomster krysser seg med andre typer, så av egen frøhøst kan man ikke være sikker på resultatet. Alle mine ringblomster er fra kjøpte frø, men det er enkelt å høste egne frø om du ikke er veldig nøye på utseende på neste års planter.


Indian Prince, som ikke ser ut som fjorårets indian prince.


Neon.


Pink surprise.


Ha-ha-ha, teknisk feil....enda en pink surprise.


En annen pink surprise.


Radio heter denne bustete ringblomsten.


Touch of red buff, denne var den som var mest spirevillig. Samtlige frø spirte, ikke så iøyenfallende som de oransje, men spesiell er den.
Hva jeg bruker alle disse ringblomstene til? Jeg elsker den glade fargen, humler og andre insekter elsker den også. Den er fin å plukke inn, strø kronblader over salaten. Den tar seg lekker ut som pynt på ei mørk sjokoladekake, bare se HER
Man kan tørke kronbladene å oppbevare på tette glass til vinterens pynting av kaker og salater.                                    Ha ei strålende sommerhelg, hilsen Turid.

5 kommentarer:

 1. Så mange fine ringblomster du har, jeg er også veldig glad i den.
  Når barna var små og vi hadde mindre hage var det ringblomster og blomkarse på alle kanter, de de er jo ikke farlige og spise litt på.

  Nydelige bilder, ha en fin sommerhelg.

  SvarSlett
 2. De er som små soler, ja! Jeg har bare hatt de et par ganger, men det er bra at du minner meg på de. De er jo så fine!

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Så mange fine ulike Ringblomster du har i hagen. Må innrømme at de Orange er mine favoritter og de lyser opp i grønnsakbedene.

  Ha en fortsatt fin dag!

  SvarSlett
 4. Ja her var det mange forskjellige:) Jeg samlet frø i fjor, men har helt glemt å putte dem i jorda.

  SvarSlett
 5. Flotte ringblomster! Du har utrolig mange forskjellige.
  God helg!

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)