mandag 27. oktober 2014

Rådyr er gode, mus eller såpeopera om du vil.

Eller gode råd dyre her for tiden. Det er nesten katastrofe, hagekrise iallefall, rådyrene har oppdaget kjøkkenhagen min. Jeg har nok sett de har spankulert på utsiden av gjerdet der det er beite for naboens kyr. Tenkte at de ville stikke innom å si hei, men har latt tvilen komme dem til gode.
Hva skjer? de har søren klype meg spist grønnkålen min. Det som egentlig ikke er så godt en gang, iallefall ikke rå.


Arrrghhhhh. Disse rådyrene har nok ikke fått med seg at hagedama har jegerprøva, og dermed har license to kill.
Men gjør hagedama det? Aldri i verden, men det vet jo ikke rådyrene.


Så over til avskrekkingsmidler. Lærte av ei annen hagedame som var plaget med rådyr om å bruke såpe. Hun hengte opp såpestykker i meisebolle i prydbuskene sine.


Hadde jeg såpestykker, nei selvfølgelig ikke. Men siden nattesøvnen, det lille som var foregikk ca 10 cm over madrassen så må jeg gjøre noe nå. I skapet fant jeg WC Duck, lukter ganske sterkt, så disse fine rosettene får pryde gjerdestolpene mot skogen inntil videre. Stilig, ikke sant? Reklamen lover at de virker i hele 8 uker. å det er bra.


Disse skal fylles med såpestykker og henges på gjerdet. Lurer på om det er Sterilan eller Dove som virker best. I skrivende stund er det en krafselyd rett utenfor der jeg sitter. Jeg har sjekket lyden, trodde det var en liten fugl som hakket litt på vannbrettet eller noe. Men hva var det? Ei jævla mus som har falt ned i takrenna og den kommer ikke ut igjen heller, selv om den prøver hardt. Gøy på landet sier nå jeg.
Ha-ha, hyggelig oppdrag venter på deg kjære mannen min :) Først skal du ødelegge takrenna, så skal du slippe ut igjen den musa. Det var nok den som spiste opp alle ledningene på verktøyet ditt i fjor vinter.


Noe av grønnkålen er reddet.


Har spist lunch i dag, så da blir det grønnkålchips og ingen grønnkålsuppe. Håndaspottis (hverdagspotetgull). Fjern bladnerven, kutt eller riv grønnkålen opp i biter, skyll nøye, ha bitene i et rent kjøkkenhåndkle og vri til kålen er tørr.


Ha bitene i en bolle, ringle over litt olje og dryss på litt salt. Vend det med fingrene så olje og salt blir fordelt på kålen.  Nå kan du ha det på bakepapirkledd brett og inn i ovnen. Jeg dro den litt lenger i dag og rev over litt ost også. I mangel på parmesan, ble det denne i stede. Ca 140 grader i stekeovnen, gjerne med døra på gløtt til chipsen er sprø.


Før steking.


Etter steking, mmmmmm, smakte godt :)
                                                   -Turid

10 kommentarer:

 1. Rådyr er flotte i skogen ikke i kjøkkenhagen, så ergerlig da men jeg håper såpeprosjektet ditt virker,,du er nå kreativ også da he he,,
  Jeg jaktet også småvilt og rådyr på mine yngre dager, men nå er det bilder, kongler, sopp, bær og mose som blir med hjem etter en skogstur.

  God ny uke til deg Turid.

  SvarSlett
 2. Rådyr gjør seg best på bilder! Jeg er så glad for at de holder seg vekk fra hagen her. Jeg har sett de flere ganger i nærheten, men jeg tror ikke de liker at hagen her er omringet av store thuja... Kanskje de føler seg fanget?

  Håper at såpelukten skremmer de bort hos deg!Nør lærer naken kvinne å spinne sies det, og du har virkelig vært oppfinnsom! Tusen takk for frøene :)

  SvarSlett
 3. Rådyr er vakre, men i hagen spiser de det meste, og har de først fått smaken....
  Håper kreativiteten din holder dem unna. Hos oss er fysisk stengsel det eneste som har funket. Og gjerdet må være høyt (180 ) ellers hopper de meget elegant over !
  Mht mus. det er mye av dem i år, og i natt forsynte de seg heller av matavfall enn av osten i fella..Så nå er lokket skikkelig på avfallsdunken, og ny ost i fella.
  Lykke til med rådyra.

  SvarSlett
 4. Her sitter jeg og humrer meg gjennom dine lystige beskrivelser av uønskede gjester i hus og hage :-)) Herlig! Bon apetit!

  SvarSlett
 5. Morsomt skrivi om irriterende og søte dyr! Jeg prøvde meg på Walking Stick i fjor - skulle bli kjempehøye kålplanter. Vi hadde grådig mild vinter, så det var perfekt, men rådyra sørga for at kålplantene måtte skyte fra rota - blei ikke no Walking Stick nei!

  SvarSlett
 6. Isj, så kjedelig at de kommer helt inn i hagen… Håper du finner på noe smart, slik at de holder seg unna. Mmm, den grønnkål-chipsen så god ut. Min grønnkål står i hagen, og jeg vet nesten ikke hva jeg skal bruke den til. Chips skal det i alle fall bli=) Fin ny uke=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Rådyr er fine dyr ;) på avstand! :)
  Det såpe trikset skal jeg notere meg! Håper WC Duck din hjalp.
  kålchips, den var ny. Men så godt ut ! :)
  klem fra Olea :)

  SvarSlett
 8. Oi! Og grønnkålsuppe som er så godt! Ferska frk. Rådyr gumlende Hosta i nedre hagen her om dagen. Måtte ut og briske meg før hun fant det best å stikke. Men de gjøre merkeling nok ikke mye skade i hagen tross rådyrsti rett nedenfor.
  Sterilan er vel den som stinker mest?
  Lykke til. Tror hund hjelper.

  SvarSlett
 9. Kjedelig med Rådyr som også vil ha grønnkål, godt du fikk reddet noe til deg selv.

  Tusen takk for frøene de kom vel frem, vurderer å høstså, hvis det bare kan slutte å regn.

  Ha en fin tirsdag uten Rådyr i hagen!

  SvarSlett
 10. Ha ha ha- mått bare flire for frustrasjonen over dyre-invasjoner er så lik min(e). De dyra er så himla fine der de er- på avstand- men i hus og hage er det iblant noe herk!! Og iblant er de så søte og fine og det er så fint med nærkontakt. Hilsen Maria (med naboens bæsjende og blomsterspisende kanin i hagen. men fin er den da!)

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)