tirsdag 3. mars 2015

Forrige gang

bakken var grønn og ikke hvit trenger en liten oppsummering. Ja, ikke alt, men tomatene. Å du og du, tomater er så godt, smekk fulle av antioksidanter, søte, syrlige, fruktige, melne (liker ikke) ,røde, oransje, brune, grønne, stripete, gule..... En tomat er ikke bare en tomat som jeg trodde for noen år siden.
Endelig er tiden her, det er dags for årets tomatsådd. Men her må det evaluering til. Hva skjedde med fjorårets avling?


Det ble riktig mye tomater i en varm sommer. Griffelråte i begynnelsen, men når plantene hadde fått litt kalk gikk det over. Vi er nå godt over halvveis i de 25 literene med tomatsaus som ble kokt i høst. Tomatsaltet er kastet, grøss, det var ikke godt for å si det mildt.


Av de sortene som ble sådd i fjor, blir det med to sorter videre til neste runde. Den oransje, lille, sukkertøysøte Sungold leder 2 - 1


mot denne lekre cherrytomaten med det vakre navnet Rosella. Jeg holdt jo på å gå av skaftet her i alt rotet. Mente så skråsikkert jeg ikke hadde sådd alle Rosellafrøene i fjor, ha-ha-ha, særlig at jeg ikke sår hele posen med frø :) Selvfølgelig sår jeg hele posen og dermed var det å hive seg på Google for å leite opp nye Rosellafrø.

Tadaaa, fant frøene, men akk ting tar litt tid nå i høysesongen. Jeg venter fortsatt på vakre, lekre og særdeles velsmakende Rosella. Med 70 - 80 cm snø ute haster det nok ikke den første uka.
Så da er det bare å finne fram såjordssekken, potter og plast, nu er dags, nu kjør vi :)                                       -Tomaturid


7 kommentarer:

 1. Nam! Jeg skal så gule tomater i år - gule cherrytomater i tillegg til noen røde. Jeg har ikke drivhus, så jeg skal vente litt til med å så, men ikke så veldig lenge... Tror ikke det er mulig å få for mange tomater!

  SvarSlett
 2. Hei Tomaturid! Tomat er så mangt. Det vet jeg jo, men jeg har ikke særlig erfaring med mange sorter. Forelska meg fullstendig i en cherrytomat som vi kjøpte for mange år siden. Den har vi tatt frø fra år etter år. Det er nesten at jeg tenker hver gang jeg smaker på den, dette er ikke tomat. En smaksbombe av søtt. Men i år skal vi prøve i hvert fall en ny. Kanskje 'Rosella'?
  God kveld! Anne

  SvarSlett
 3. Jeg er så misunnelig på tomatfingrene dine! Tenk om jeg kan få dreis på tomatene=) Håper det blir bedre i år=) Vibeke

  SvarSlett
 4. Herlig tid vi har i møte nå, altså! Jeg sådde 2. mars! Det var "sent" i forhold til i fjor, men jeg vil prøve å unngå jungel i drivhuset allerede i begynnelsen av mai ;-)
  Jeg har lagt ut årets sorts-liste på bloggen min - ble bare rundt 40 sorter... Så det skal nok bli trangt i år også! Jeg har ennå til gode å prøve Sungold - må bli neste år :-D
  Heleneklem

  SvarSlett
 5. Tomater kan være så mangt, du har helt rett, men det vet man jo ikke før man har sådd og avlet de selv ;-)
  Andre året mitt med tomater, sådde allerede 20 februar fordi jeg mine tomater var litt trege i fjor. Det blir 4 typer hos meg, Gardeners Delight som storfavoritt fra i fjor og har prøvd både ampeltomat og den gule Ildi i år samt en busktomat fra fjoråret.
  Dette blir absolutt spennende :-) Lykke til med sådden :-)

  SvarSlett
 6. Kjekt å kunne dyrke egne tomater som alltid smaker bedre enn kjøpte. Sungold har blitt sådd her også.

  Lykke til med såingen!

  SvarSlett
 7. så herlig å kunne dyrke sine egne tomater :)
  Kanskje jeg skulle prøvd meg også, nå som vi har hage!

  Takk for koselig kommentar inne hos meg, alltid koselig med gamle kjente ♥
  klem

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)