fredag 28. april 2017

Back on track


å det er en utrolig god følelse. Hagegleden og iveren etter å dyrke har jo vært tilstede hele tiden, men så er det den kroppen (ryggen) som ikke helt har spilt på lag. Jeg har jo holdt på, mye ved hjelp av en mann som bærer og løfter alt som må bæres og løftes i en hage. Men nå, etter å ha gått på smell etter smell med for mye og for hard trening, jobbing, hage og alt det som hører hverdagen til så tror jeg jammen balansegangen er der.
Så nå er det bare om å gjøre å holde det på det jevne. Ikke ta av på noe slags vis. Å tro meg, det er det som er det vanskelige. Jeg vil jo gjerne ta på meg ei ekstra vakt på jobb om det er nødvendig. Dessuten kan det være at jeg kan bli litt sprekere om jeg trener bittelitt til.
Sånn er det ikke for meg lenger, det er bare å få det inn i hodet. Ikke lett i det hele tatt. Men alt i alt, jeg er svært glad for at livet fungerer nå. Jeg jobber, trener, hager og strikker :)


I går, da det var spådd elendig vær her, sludd og snø. Sånn ble det ikke, det ble delvis sol, mye vind, men lell en finfin utedag i hagen (mellom snøhaugene kan du se). Den første for mitt vedkommende. Jorda er forsatt frossen, men jeg klarte å spikke og renske to av kassene i kjøkkenhagen. De er nå dekket med hageavfall fra bed. Den du ser på bildet er dekket med svart plast, der skal det såes honningurt og blodkløver sånn at jorden revitaliseres og humlene kan ha nektarfest. Grønngjødslet ei av de andre kassene i fjor sommer, skal si det var en humlemagnet. Jeg oppdaget Skillnadens tradgård etter reportasjen i NHT. Det var det en del tips og knep jeg må teste ut, som dekkdyrking. Dette ser du på bildet under.


Her er dekkingen i gang. Spent på om det blir mindre ugress nå, utelater selvfølgelig rester fra planter som frør seg mye. Har dekket før også, med gressklipp jeg har tigget til meg fra naboene. Da med max 3 cm, nå blir det andre boller, kjører på med minimum 15 cm.


Litt blomster i hagen selv om det er tidlig på sesongen og våren er sein og kald. Iris reticulata Beatrix Stanley.


Så var det noen som bare gikk inn igjen fra hagen når snøen kom i høst.  Bringebærhekken er forsømt. Her må det skjæres endel. Den eldste hekken (3 år) gav meg mange kilo søte og gode bær. De ble til bringebæreddik, syltetøy og mye ble bare spist rett fra buska.


Fortsatt krokus i blomst. På etiketten (ei plastskje) står det prince, men jeg mener dette er prince Claus.

Det vokser enormt fort i drivhuset om dagen. De største plantene fikk nye potter igjen i går. Siste stopp før de kommer i 20 liters bøttene de står i hele sommeren. Tro det eller ei, men jeg har sådd endel mindre i år enn jeg har gjort før. Drivhuset er bare 10 kvadrat, i fjor ble det alt for mye i drivhuset innen jeg ble kvitt overskuddsplantene.


Dette er planter som kommer på salg til inntekt for hagelaget. Har også tomatplanter, men stort sett busktomtater. De er mindre og mye letter å hanskes med. Ifjor kom det lus i drivhuset, det startet på chilien, jeg vasket og spylte 80 planter 2 ganger i uke, men lusa kom bare igjen. Æsj, ekkelt. Håper jeg slipper dette i år, med mindre planter og dessuten er planen å ha kryddertagetes i alle bøttene med tomat og chili. Har ikke prøvd det før, men det skal prøves. Året før var det tørråte i drivhuset. Ja, det er en kamp selv med drivhus........


Corydalis nobilis, selvsådd og hagens første blomstrende plante (ikke helt ennå da) utenom løkblomster. Denne gjør både meg og humlene glade. Har ikke sett humler enda, men sommerfugler har vi.
                                                          -Turid

4 kommentarer:

 1. Så godtvat du er på rett kjøl igjen! Det gjelder å klare det med begrensningen i hagen ( sier hun som burde ha gjort det for lenge siden, men som ikke får det til) ;)
  Så lenge du finner glede og overskudd til å holde på er det jo flott. Det med dekking er nok veldig smart!

  Ønsker deg en flott helg!

  SvarSlett
 2. Fint at du er igang igjen !! Det å klare å begrense seg er ikke lett.
  Blir fort for ivrig, med haging, trening og strikking, så jeg kjenner meg igjen.
  Lykke til framover:-) Håper jorda tiner hos deg også !
  Ha en fin helg.
  Eirin

  SvarSlett
 3. Ser det er litt vinter hos drg enda, men det finnes lyspunkt :-)) Her komposterer vi løv i plastsekker, men det legger vi i bunnen og ikke som dekke. En hagevenn kjører hageavfall som blader og greiner gjennom en grenkutter for så å legge det tilbake i bedene og overlater resten av jobben til meitemakken :-)) Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 4. Hei Turid:)
  Så hyggelig at du er back on track!
  Savnet deg vettdu:)
  Snø hos deg ennå, men nå kommer varmen:)

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)