onsdag 9. mai 2012

Tabbehaging.

Jeg har nå haget i mange år, men å lære? Nei, tror ikke det. Overivrige planter er lett å dra inn i hagen, det har jeg gjort til den store gullmedaljen faktisk. Det er nå lukejobben kommer, nesten så skvallerkålen kan gå hjem å vogge, ingenting slår denne artige stauden: Sypressvortemelk.


Det er den gul/grønn/blasse som er overalt i bedet. Egentlig er den fin nå i et tidlig stadium og når den blomstrer med eplegrønne blomsterskjermer over vinrødt bladverk. Det er bare det at den er så alt for ivrig. Det sprer seg ikke bare i sitt eget bed, men ut i grusgangene enda plantesperrene er gravd ned 25 cm på begge sider, den vokser til og med under grusgangen (som har glassfiberduk) på 150 cm bredde og over i det andre bedet. Makan....


Her er den som fortsatt liten og søt.


En annen tabbe og en annen historie: Allåkerbær. Har ikke fått mye bær, tross innkjøp av pollineringssorter slik at det ble enda mer allåkerbær. Spredningsviljen er formidabel, til plantens forsvar: den rosa blomsten er nydelig og varer lenge.


Ett stripete gress jeg kjøpte sent i fjor høst. Ikke mindre enn 6 planter ble med hjem, nå skal 3 kvadratmeter ut av hagen så raskt som mulig. Fint gress, men etter bare en vinter (ingenting skal vel vokse her på vinteren) har mengden økt voldsomt. Dette = skummel plante.


Storkenebb "Kashmir White", vakker og villig, litt for villig etter min smak. Fjernet 2 kvadratmeter i fjor, regner med å gjøre det i år også.

Dette er bare en liten håndfull av hagetabbene, flere vil nok komme ;)


                          Ha en finfin onsdag, hilsen tabbeTua

9 kommentarer:

 1. Dette = skummel plante, helt enig. Har gravd den opp og lagt den til dauing. Tørr ikke å kaste den på komposten. Har flere eks. på skumle planter som har blitt gravd opp. Og som du skriver, er det stor fare for at flere tabber vil komme! Ha en fin kveld!

  SvarSlett
 2. Må le litt... Ikke av deg, men av at jeg i fjor fikk hvitstripet gress av naboen, og stusset litt da jeg ryddet i bedet og oppdaget veldig mange nye skudd... Nå skjønner jeg hvorfor:) Takk til den gode nabo;)))) Kanskje jeg sola plante den der jeg har veldig mye skvallerkål... Fin onsdag til deg;) Vibeke

  SvarSlett
 3. Huff ja det er noen slike erfaringer som en ikke kan unngå...men det er vel litt av haging det også:)
  Fin kveld til deg:))

  SvarSlett
 4. Hihi, du er ikke den eneste som har gjort det der.. Host*Ajuga reptanssombunndekkererikkesmart*host......

  God uke videre, til deg og dine :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ajuga reptans ble ikke med på lista mi denne gangen :)) Jeg luker den fortsatt, men har sånn ca kontroll på den.

   Slett
  2. Den har jeg kontroll på. Ja her er det foreløpig bare prestekrager som er forvist (eller plassert ved låven). Er egentlig ikke begeistret for de som sprer seg med frø.

   Slett
 5. Det er akkurat som med mennesker, noen planter vil ha stor plass. Slike planter er egentlig fine for steder der ingen ting annet vil gro.

  SvarSlett
 6. Huff ja, det der lyder kjent. Jeg har heldigvis ingen av de du nevner i min hage, men har noen kvm. med Ajuga reptans. Si fra hvis du vil ha noen meter... ;-)

  SvarSlett
 7. jeg har ikke gjort noen tabber i denne hagen ennå, men i min tidligere kolonihage....ojoj...Men det er jo sånn en lærer og det er jo morsomt i starten før det tar helt av:) Ha en fin kveld!

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)