torsdag 24. april 2014

Gjensynsglede

på høyt plan. Jeg er ganske sikker på at hagenerder og kanskje noen andre også kjenner til _den_ følelsen når en ligger med nesa ned og rumpa opp på våren, og plutselig ser en igjen planter man nesten ikke husket at man hadde, eller kanskje erindrer navnet på en man trodde man hadde glemt eller.......


Første økta i hagen utendørs denne våren. Ellevill glede over det som kommer, ryggen er ikke like glad kjenner jeg i dag. Corydalis nobilis, selvsådd. Frø fikk jeg av Magnar i Harstad :) Liker godt planter med historie.JernErna? Tenk, denne stakkars takløken ble glemt i jernurna i høst, den er da saktens like fin nå på våren. Jeg kan ikke skryte av at alle takløkene har klart seg like fint i vinter.


Åååå, den vidundelige Filipendula ett eller annet. Mjødurt, stor, staselig og med en vakker rosa farge på duskene sine sånn etterhvert.


Hvit valmuesøster. Det ble sanket frø i høst og møysommelig sådd i vinter. Ingen spiring så langt, men det er vel fortsatt håp.


En av hagens mange gressløktuer. Ikke bare er gressløk godt, men de lilla, runde blomstene er så fine at det er bare en eneste tust jeg høster av sånn jevnlig. Noterer meg bak øret at det jammen må settes ei tue i solveggen sånn at det blir gressløk til middag litt før på våren.


Byssan lull og greier. Her er hagens barnehage. Det er fortsatt formiddagslur, men om bare litt er et nok fullt av liv på avdelingene igjen.Så er det denne da..... Vårens aller deiligste duft. Rosestorkenebb. Planta er ikke av de vakreste men litt slengete og rar vokseform (bra bunndekker da). Ikke blomstrer den så frakt heller. Men duften er formidabel. Planta er vintergrønn, sånn at så fort snøen forsvinner, kan lukten nytes i lange dra. Jeg tok med meg et blad inn på kvelden i går, sånn til å snuse litt på til strikkinga ;)

NB. I kveld 17.30. holdes det dugnad på Aulestad i Follebu med Gausdal hagelag. Er du lokalkjent og litt interessert, ta deg en tur da vel? Det skravles mye og jobbes litt i bedene. Kaffe og kake som amen tilslutt.


                                -Turid

                       

10 kommentarer:

 1. Ja, jeg kjenner igjen gjensynsgleden over planter som en er glad i dukker opp eller en som en hadde glemt at en hadde! Sånn er det for oss hagenerder ;-)
  Den mjødurten har jeg kjøpt i år fra Zimtrade. Sprer den seg mye eller holder den seg på plass i bedet? Jeg har en vill mjødurt i grøftekanten her som er hvit, og den er som et ugress å regne.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Kjekt med alt som dukker frem etter vinteren. Jeg liker også lukten av Rosestorkenebb et kjekt gjensyn.

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 3. Man blir glad for alt som spirer i bedene om våren, bortsett fra ugress da. Ekstra kjekt med planter som man har sådd selv eller som på annen måte har en historie. Kjenner meg godt igjen.

  SvarSlett
 4. Ja her har hagen våknet, så mye fint som titter opp.
  Hvit valmuesøster har jeg ikke sett, den må du vise når den står med blomst.

  Gleden over alt som gror bedøver vonde rygger og såre knær hehe.

  Ha en fin kveld fra Marit.

  SvarSlett
 5. Det er spennende når spirer dukker opp etter vinteren. Her er alt kommet nesten alt for langt, men jeg er fortsatt redd for å luke enkelte steder...
  Rosestorknebbben er allerede i gang med å ta mer plass. Den må virkelig holdes i tømme.
  Ha en fin vår.
  Eirin

  SvarSlett
 6. Er det ikke deilig å kjenne våren og endelig kunne ta tak og gjøre noe ute i hagen. Jeg hadde tidenes beste påske i år av den grunn. Endelig forsvant snøen og krokusene stakk hodene opp. Ser at barnehagen din har litt dyne enda, men den varer nok ikke lenge;)
  Ømme rygger er vel nesten som et godt tegn å regne på denne tiden. Og duften fra rosestorkenebb... ja, den er så deilig å kjenne igjen :)

  SvarSlett
 7. Se der ja, nå skjer det ting også hos deg! Akkurat den følelsen du beskriver når du oppdager en plante og lurer på om det kan være......og lykkefølelsen når du får bekreftet nettopp det kjenner jeg veldig godt igjen! Senest i dag, da jeg fant ut at det ER min Mukdenia som begynner å spire!
  Takløk er tøffe planter, bare det ikke er for fuktig, så Jern-Erna er nok et perfekt hjem:)
  Gressløkfrø stod jeg med i handa i dag, så det skal såes snart direkte ut tenker jeg! Spennende med barnehage, du skal se du finner noe gledelig der også snart!
  Kos deg i hagen!

  SvarSlett
 8. Ja hvilken gjensynsglede det er...nå plantene dukker opp av vinterens dvale!
  Godt å være igang Turid:))
  Ønsker deg fine dager:)

  SvarSlett
 9. Kjenner til den gjennsynsgleden ja :) For en flott jernurne! En slik skulle jeg gjerne hatt. Jeg har vært så heldig å få frø fra Magnar som spirer nå! Så spennende :))

  SvarSlett
 10. Åh ja kjenner meg godt igjen! Dette var gøy å lese:-) Du er så flink til å skrive, jeg smiler fra øre til øre:-) kjempefine bilder også!

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)