tirsdag 29. april 2014

Stuttreist

mat er i vinden om dagen. Det har utviklet seg til en ganske stor dille hos meg, det å dyrke mat. Jeg sier ikke at det blir så mye billigere enn å kjøpe på butikken, men gleden ved å så, dyrke, høste og så kokkelere og til sist og aller best, å spise maten, den gleden er stor.
Mitt bidrag til å dyrke er mikroskopisk, men sånn for å ytre en mening på bloggen, noe jeg sjelden gjør..... bekymrer det meg at vi bønda i fra nord (snakker da om skikkelige bønder, ikke sånne hobbygartnere som meg selv), ikke dyrker mer mat enn det vi gjør. Tenk om det plutselig en dag ikke er så enkelt å få importert mat, hva da? Halloooo. Listhaug....


Gulrot i melkekartong er en gammel klassiker. Vanligvis såes gulrota utendørs under fiberduk i slutten av april, men ikke denne våren. Aldeles for kaldt enda, og i kjøkkenhagen er det fortsatt tele.


Tomme og skylte melkekartonger (gjerne fra Q-meieriet Gausdal ;) Klipp hull i hjørnene og fyll kartongene løst med jord. Jeg brukte økologisk grønnsaksjord iblandet litt økologisk såjord.


5 frø i hver kartong, 1 cm såjord på toppen, vann og vent. Sådden min står nå i drivhuset i påvente av bedre vær.  I dag snødde det igjen, så..........Det hele vil graves ned ute og dekkes med fiberduk for å hindre gulrotfluer i å meske seg. Jeg har skrevet det før også, men å så gulrot og sette løk i kjøkkenhagen side by side er også en genistrek. Da forvirres både gulrotflua og løkflua. Gulrot i melkekartong er også en god løsning når jorda i kjøkkenhagen er full av småstein.


I fjor ble første reddik avling dyrket i potte, i år flesker jeg til med ei hel isoporkasse. Om bare 3-4 uker kan det hele nytes.


På øverste hylle i livet, der befinner chili, paprika og tomater seg i drivhuset. Jeg har selvfølgelig sådd alt for mye, men en del planter skal selges på hagestand til inntekt for Gausdal hagelag. Når man egentlig ikke spiser chili, er kanskje 15 planter eller noe, litt i overkant.


Salatspirer som skal prikles over i isoporkasser for driving inne i drivhuset.Om du lurte så er det fortsatt snø her, men det minker da, sakte men sikkert. Her har deler av kjøkkenhagen dukket frem igjen.


-Turid

13 kommentarer:

 1. Jeg er så enig med deg, for jeg liker ikke at vi bare skal satse på importert mat. Tenk om det skulle bli matvarekrise av en eller annen grunn! Her hvor jeg bor er det store jorder på alle kanter, men det er mest korndyrking som går til dyrefor. Betenkelig...
  Du kommer til å ha mye chili å spise i høst ;-) Det er gøy å dyrke egne grønnsaker ja!

  SvarSlett
 2. Gosh så masse flott du har dyrket.
  Jeg er også hjertens enig i din engstelse! Mye av den maten som dyrkes i Norge går til dyrefor :/

  SvarSlett
 3. Kjekt å dyrke mat som en kan spise. Jeg har også gulrøtter i melkekartonger i år.
  Håper snøen er på vikende front hos deg!

  SvarSlett
 4. Åja...enig med deg...egendyrket mat er best!..og gøy:)
  Gulrot i melkekartonger blir det hos meg også iår...mye leire hos meg og lite egnet for gulrotdyrking.
  Masse flott du har i emning...
  Rustne sommerfugler...ja,de klipper jeg ut av hermetikk bokser...+ litt ståltråd:)

  SvarSlett
 5. Det gir en egen glede med den maten en kan hente i hagen, og så vet en hva en spiser,,jeg tenker på sprøytemiddel og sånt,,
  Gulerøtter i melkekartonger er nok lurt, mine som er sådd ute i kasser ser ute i som små kunstverk men de er gode da.

  Jeg se snøen minsker hos deg for hver blogg, her er det surt i dag med nordavind.

  Ha en strålende dag fra Marit.

  SvarSlett
 6. Jeg har ikke prøvd å dyrke egne grønnsaker, men etter hvert som arbeidet med hagen skrider fremover og de store hageprosjektene er utført tenker jeg at det blir kjøkkenhage :) Føler med deg som fremdeles har snø og tele i bakken. På våre kanter har vi nytt flott vårvær i lang tid nå. Håper dere får igjen med renter :)

  SvarSlett
 7. Jeg er så imponert over pågangsmotet ditt, selv om du har tele og snø=) Du får jo til veldig mye i hagen, selv om det ikke er vår=) Jeg er også veldig glad i kjøkkenhage, og det som kan spises. Artig å høste det som er giftfritt og fint=) Vibeke

  SvarSlett
 8. Du er så flink! Jeg er mer usikker i år om hvor mye det blir i drivhuset, men skal aldri si aldri :)

  Klem Vivi

  SvarSlett
 9. Gulrøtter i melkekartonger fungerer supert! Du får nok flott grønnsakavling, så mye som du har på gang. Ekstra hyggelig å spise grønnsaker man har dyrket selv.
  Akkurat nå har det blitt betydelig kjøligere her også, men det går da rette veien i år også.

  SvarSlett
 10. Imponert av pågangsmotet ja..og inspirert av sunn og matnyttig haging ! Kanskje jeg og..en gang..! ;-)

  SvarSlett
 11. Heier på deg og innstillingen din. Så enig!!
  Du er heldig som har et drivhus i påvente av telefri kjøkkenhage. Det ser det ut til å være i full gang for sesongen:)
  Lykke til med årets første gulrøtter, salat og reddiker. Ingenting smaker bedre når det blir tid for innhøsting.
  Ha en fin maimåned:)

  SvarSlett
 12. Nå ble jeg ivrig til å komme igang selv! Åh halleballe så mye godt du sår selv. jeg er veldig imponert og inspirert! Klem fra Ellen

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)