fredag 22. august 2014

Bare navnet

får meg til å tenke på sommeren. Solbær, ei ofte neglisjert busk i hagen, gjenglemt og forlatt. Ikke engang trosten vil ha bærene på solbærbuska. Det er mye som er sunt som smaker dritt, men solbæra er sunn _og_ god faktisk.


Nyplukket solbær, jeg tar kaldt vann i bollen med bær sånn at småbrask og ev insekter flyter opp. Brask og insekter har ikke den gode smaken som bæra har.


I en kjele med bæra, så tar man ei vaniljestang eller to, deler den og skraper ut vaniljefrøene med en butt knivspiss. Sleng det i sammen med bæra når de kokes opp.
Vaniljestangrestene kan brukes i hjemmelaget karamellpudding, eller ha dem i et tett glass, fyll opp med vanlig sukker og etter ei tid har du sukker med vaniljearoma.


Kok opp bæra til den safter seg. Ikke rør nå.


Ta av skummet med ei øse. Dette gjelder all slags saft og syltetøykoking. Skum hører kun hjemme på halvliteren ;)


Ha i søtningsstoff av ønsket merke. I første kjelen brukte jeg kokosblomstsukker og flytende stewia med en anelse vaniljesmak tilsatt.


Praktisk dråpeteller i stewiaflasken. Helt genialt i tekoppen også. I andre runde av solbærsyltetøyet brukte jeg kun sukrin som søtning, og vaniljestang som smak. De smakte ganske så likt,


og godt. Her solbærsyltetøy, mager vaniljekesam på hjemmelaget knekkebrød.
Min gode venninne Stine Kari liker havregrøt, noe ikke jeg gjør. Hun påtok seg den oppgaven å teste ut solbærsyltetøyet på grøten. Smakte også fortreffelig ifølge henne. Bland solbærsyltetøyet med naturell yoghurt, plutselig har du solbæryoghurt uten E-stoffer.
Siden jeg ikke har brukt vanlig sukker i dette syltetøyet tar jeg ikke sjansen på at syltetøyet kan oppbevares på glass i kjelleren, så alt ble fylt i bokser og fryst ned.
Og du? Visste du at tørkede blader fra solbærbuska smaker som solbær i tekoppen? Teen får en litt oppvaskvannaktig farge, men smaken er det ingenting å si på.


                                    Ei solfylt helg ønskes alle.


                                             -Turid

7 kommentarer:

  1. Jeg har aldri likt solbær naturell, men som syltetøty eller saft er det jo kjempegodt. Som du sier, det er nok en neglisjert plante. Flott at du tar den frem her :-)

    SvarSlett
  2. Jeg synes jeg kjenner den gode lukten av solbær helt hit.
    Før saftet jeg bestandig solbær jeg fikk ferdig plukket av min bestefar, og du og du så god saft det ble.
    Kanskje når\hvis jeg får barnebarn at tar jeg frem saftkokerenn igjen.

    God helg Turid, du er flink til å ta vare på alt det gode høsten har å by på.

    SvarSlett
  3. Jeg får vann i munnen av å lese innlegget ditt :-)) Deilig! Og god helg!

    SvarSlett
  4. Det så utrolig godt ut! Skal teste solbærtevarianten :)

    SvarSlett
  5. Hei
    Solbær er godt. Jeg har fryst ned hele bær, og tar opp når jeg lager havregrøt. Rører litt i den før den serveres. Herlig!
    Ønsker deg en fin helg. Klem Vivi

    SvarSlett
  6. Ja...du sier det...solbær har kommet litt skjevt ut..og mange steder glem..synd.
    For den er ikke bare sunn...den er jo virkeleig et bær med kraftig smak og nydelig en kald vinterdag syns jeg:)
    Jeg bruker å koke litt eplemos og blande i...gir litt mildere smak og en litt krmet konsistens..ikke dumt det heller:))

    SvarSlett
  7. Mmmm, høres godt ut=) Jeg har solbær i hagen og elsker dem=) Det ble rips- og solbærgele av våre=) Vibeke

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)