mandag 11. august 2014

Fisk igjen

jo da, men så er fisk sunt sies det og veldig, veldig godt. Fiskesuppe/gryte er ikke feil nå når det nærmer seg høsten, feriekiloene skal av (snakker for meg selv selvsagt), og lysten på sota grillpølser og sommerkoteletter har avtatt noe.


1 fennikel i skiver, 1 - 2 gul løk i båter og 1 - 3 fed hvitløk i biter. Stekes med 1/2 gram safran i litt olje i ei gryte, ett minutt eller to.


1 kg blåskjell skylles godt i kaldt vann, ha de i en kjele, tøm på 1 dl hvitvin (eller vann), sett på lokk og kok opp. La det stå i noen minutter til skjellene hår åpnet seg, kast de som ikke er åpne etter koking.


Her har det skjedd noe mystisk med teknikken, men jeg later som ingenting og durer på med fiskegryta. Ta ett av skjellene og bruk som klype for å få ut blåskjellkjøttet av de andre. Spar noen skjell med skall til den siste finishen.


Her er det ferdig surret løk, hvitløk og fennikel med safran. Jeg brukte pulverisert safran, kjøper du hel må den muligens støtes i morter først.


Ha ei 1 - 2 boks hermetisert tomat, 2-4 gulrøtter i biter og hell på 8 dl vann. Kokes til alt er mørt. Jeg valgte å bruke favorittdingsen min, stavmikseren å kjørte suppa glatt. Det trenger du ikke gjøre, men sa blir gryta tynnere i konsistensen.


Nå er det dags å smake til suppa med salt, pepper eventuelt fiskebuljong om man ønsker det. Ha ei ca 300 g skrellede poteter i biter, la det hele småkoke til de er nesten ferdige.


Laksen i biter opp i suppa. Ikke kok suppa nå, men la den trekke i 5 - 8 minutter. Ha så i blåskjellene, trekk i 1minutt til.


Om du ikke er flink og rydder mens du jobber/kokker må du som meg ta et skippertak etterpå.


Et bladpersilledryss i gryta gjør seg fargemessig, men er ingen nødvendighet for smaken. Sånn, da var middagen ferdig, mange gode smaker og fine farger i en tallerken. Denne porsjonen var nok til 4 personer om man serverer brød til.                                     -Turid

3 kommentarer:

 1. Mmm...deilig!
  Jeg/vi har spist masse fisk denne sommeren...det er liksom bedre i varmen..og med egne grønnsaker er det toppen:)

  SvarSlett
 2. Jeg kan ikke tenke meg noe bedre en sjømat, og som du sier er ikke grillpølser og sommerkoteletter så fristende lenger he he.
  Suppa di ser utrolig god ut Turid, det er synd en ikke kan kjenne lukten i det minste.

  God tirsdag.

  SvarSlett
 3. Det var en spennende fiskesuppe med Blåskjell, takk for tips!

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)