tirsdag 12. august 2014

Over for denne gang

den åpne hagen iallefall. Det er jo litt skummelt at fremmede skal komme å se på alt som er "feil" i hagen. Selv om jeg innerst inne vet at det er ikke feil og ugress de besøkende vil se, men planter. Når en har ca ett mål med blomsterbed så må man tåle at det er litt ugress, ellers kan en glemme å ha jobb, familie og sånn noenlunde rent hus. her blir det da litt ugress ;)


Dagen kom med det første "høstaktige" været, vind, svart himmel rundt oss på alle kanter og 12 grader. Men det er nå en gang slik at må ta det været en får, så da så.
Første "sjokket" var at lokalavisa rett og slett ikke hadde satt inn annonsen min. Må innrømme at jeg ble både skuffa og lei meg. Det er jo en del jobb på forhånd, og da er det jo litt dumt om det ikke kommer noen.

Sommerstokkrose, ei nydelig plante jeg ikke har hatt før. Disse er kjøpt av ei hagedame fra Lillehammer hagelag. Noterer meg bak øret: så slike selv til neste år.
Men tross manglende pressedekning kom det besøkende. Hele 30 hyggelige hagevandrere i løpet av dagen. Akkurat passe sånn at jeg rakk og snakke med alle, drikke en kaffekopp, hive innpå et kakestykke og sitte littegrann innimellom. Kroppen er sånn midlertidig litt vrang, men det kommer seg sakte men sikkert.

Kornblomst Red Boy, disse kommer til å bo her til neste sommer også, nydelig farve. Sådde også Classic Romantic eller noe i den duren, men den blandingen var for tander i farvene synes jeg. Nei, Red Boy it is.
Mange hagevandrere var enige i at denne kornblomsten er helt nydelig.


Bildet lyver på farven her, denne er intens sjokkrosa og øyet er svart som natta. Utrolig flott storkenebb, navnet er surra vekk (noen som vet)? Denne blomstrer ikke så rikt som Patricia, men er til gjengjeld enda mer intens i farven.
Ellers var det mange spørsmål om hva slags grunnarbeid som kreves når en anlegger en hage med så mye bed og grusganger.
Tomatsmaking var et populært innslag, satte fram en stor bolle med mange forskjellige sorter tomater. Flere fikk øynene opp for at en tomat er ikke lenger bare en tomat, de er ganske så forskjellige på smak.


Kan ikke ha høl i beda når det er hagevandring. Her sto det ei ridderspore, den var avblomstret, syk og medtatt. Klippet den ned og satte ei krukke der i stede. Oppi krukka vokser det krypjonsokoll med rosa/hvite/grønt bladverk. Flott bladverk, men ellers er jonsokollforholdet litt anstrengt.


Flest spørsmål fikk jeg om dette. Det ble enkelt forklart som fakirmetoden mot katter. Den kommer til å bli kopiert hos enkelte andre ettersom jeg skjønte ;)


Mange viste også interesse for denne planta. På forsommeren ble den plantet ei lita gresskarplante på komposten fra i fjor. den er ikke liten lenger nå, usikker på om det blir gresskar, men flott er den iallefall.


Ja benken. Nok ei krukke der innholdet døde i ferien, nye planter er blåsvingel, flotte gresstuer som det bare er å plante ut i bed senere, om jeg finner plass da.
Alt i alt, en vellykket dag der værgudene var ganske vennlige, ingen regndråper før langt utpå kvelden. Mange hyggelige mennesker på besøk,  alle tok seg tid til en kaffetår og et kakestykke mens barn og andre som ikke har blitt helt voksen delte rabarbrasafta med vepsen.
Konklusjon: det er skikkelig gøy med hagevandring.


                                            -Turid

7 kommentarer:

 1. Jeg beundrer deg som hadde åpen hage! Nei, selvsagt er det ikke ugress de ser etter, men en føler på det selv. Morsomt påfunn med tomatene. Det var godt de fikk seg noe nye ideer etter besøket!

  SvarSlett
 2. Så bra at det kom mange på besøk, og jeg er sikker på at de fikk en hyggelig og inspirerende hagevandring. Kornblomsten din skal jeg skrive opp! Smart med krypjonsokkoll i krukke. Har du forsøkt å overvintre den i krukka? Den er ganske herdig, er den ikke? I alle fall glad i å spre seg:)

  SvarSlett
 3. Så mye fint her, så flott å få besøk av så mange og så skuffende at avisa ikke gjorde jobben med å få inn annonsen! Likte godt sommerstokkrosen din..har ikke sett den hvite varianten i frøstativene..;-)

  SvarSlett
 4. Kjekt å høre at det gikk bra med Åpen hage hos deg. Flotte blomsterbilder!

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Hei! Det er skikkelig gøy med hagevandring. Vi hadde også på søndag. Man er ganske nervøs. Liker ikke selv at jeg blir kritisk for det er som du skriver, det er ikke ugress og tomme hull folk ser etter. Her var det flere hull etter riddersporer, men sånn er det i august med riddersporer.
  Så variert blomstring du har. Vakkert. Ha det godt! Anne
  P.s fakirmetoden er genial.

  SvarSlett
 6. Så koselig at du hadde hagen din åpen=) Skulle ønske jeg kunne vært der. Jeg tør ikke åpne min…. litt feig=) Håper du har det fint=) Vibeke

  SvarSlett
 7. Det er hyggelig med hagevandring, men det er trist når det ikke kommer i lokalavisene, og at det ikke kommer noe skikkelig fra sentralt hold. De fleste som var her kom pga bloggen vår.Avisen skrev i etterkant, og det er jo litt sent...
  Inspirerende å lese bloggen din.!!!
  Lars og Eirin

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)