mandag 23. januar 2012

Sikringskost.

Lokal husmannskost: Kål kalles det og er ei form for ertesuppe.

Man tager:
skalker av sommerens spekeskinke, lettsaltet skank, 1-2 pakker tørre gule erter, 1/3 pakke byggryn. Ha alt i en kjele, fyll opp med kaldt vann og sett på kok. Når det hele har kokt opp, ta ei øse og skum av det grå skum aktige laget på toppen.


La det koke i ca 3 timer, sjekk erter og gryn om de nærmer seg ferdig., ta opp spekeskinkeskalker og skank for å avkjøle det litt. Når det nærmer seg ferdig kokt, ha i gulrøtter og en liten snei kål i biter. Skrell så mange poteter du trenger, slipp de hele opp i suppa og kok de ferdig der.
Server suppa i skål med de hele potetene og kjøttet i skiver ved siden av. Nydelig med erterbrød eller flatbrød til.
Dette er en tidkrevende middag så jeg kaller det fridagsmiddag. Om du kjøler maten raskt ned og oppbevarer den kaldt har du middag i to dager :) Jeg har kjøpt noen store plastbokser som jeg øser suppa over i, skjærer litt av kjøttet og har i, legger de i frysen. God og veldig lettvint ertesuppe til pannekakene senere.

                  Ha en strålende mandag, hilsen Tua

6 kommentarer:

  1. Dette høres supert ut!
    Hadde passet midt i blinken her i dag,-13 grader, da er det kjekt med noe varmt og godt i kroppen:)
    Takk for ditt besøk hos meg:)
    Ønsker deg en fin dag!

    SvarSlett
  2. Kål er skikkelig kost for skikkelig arbeidsfolk! God gammel husmannskost, men kan også brukes til fest!

    SvarSlett
  3. Hei:)..dette er skikkelig god-mat...og sundt og varmer og metter på vinteren:))
    Takker for hyggelige ord og ønsker deg en fin uke:))

    SvarSlett
  4. Det hørtes ut til å være en deilig suppe. Ha en fin uke!

    SvarSlett
  5. Takk for koselig hilsen hos meg:-) Jeg er også veldig glad i suppe, det varmer deilig på en vinterdag!

    SvarSlett
  6. Hei.
    Så moro å finne flere fra området.. Har selv bodd i Gausdal, men det begynner å bli et par år siden.
    Trivelig at du vil delta i mitt lille jubileumslotteri..
    Og du - lykke til med treninga!
    Klem Mari Johanne

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)