torsdag 12. januar 2012

(Som fot i hose i dag) Nyseryllik.

Plutselig i dag hadde bloggen sluttet å være dust (eller jeg), vet ikke helt. Det jeg egentlig skulle blogge om var denne selvsådde stauden: nyseryllik eller achillea ptarmica "The pearl". En skikkelig nybegynnerstaude som er enkel å få til, den spirer raskt uten kuldebehandling, vokser fort og blomstrer samme året om den såes tidlig. Frøene er kjøpt på plantasjen og sådd i vanlig såjord/kaktusjord. Om en har stor hage, hageentusiasme og litt lite penger, er dette en god og rimelig, men kanskje litt midlertidig løsning på å fylle opp bedene raskt. Når snøen smelter om våren er denne planta klar under snøen. Den har et friskt og grønt bladverk fra dag 1. Og her er det H-6 sone. Den blir her 60-70 cm høy og blomstrer i juli. Den blomstrer også ganske lenge (3-4 uker), er fin å ta inn i vase.
Igrunn har denne stauden mange positive egenskaper, men så.... noen negative er det. Den er ikke så flott etter at den er avblomstret, hvem er vel det?
Den frør seg om ikke visne blomster fjernes, men den dårligste egenskapen er at den setter sideskudd og sprer seg den veien. Greit helt til bedene er fulle, fordelen er at den er forholdsvis enkel å spa opp.
Konklusjonen er at dette er staudesådden for nybegynneren uten drivhus og mye bedplass.


                                      Ha en god frøsådd, hilsen Tua

5 kommentarer:

 1. Godt at du fikk lagt inn bilder igjen da! Veldig greit med sånne nybynnerstauder. Det er mange stauder som er lette å så, så det er bare å begynne med de. Med mere erfaring så kommer du til å få til mange etterhvert. Ha en fin dag!

  SvarSlett
 2. Åå, nyserylikk er midt i blinken for solbakkjen, passer fint i villhagen. Der sprakk nyttårsløftet om ikke frøså. Takk for god ide, blir nødt å prøve...

  SvarSlett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Nyseryllik er en fantastisk flott staude. Jeg er også veldig glad i den!

  SvarSlett
 5. Veldig fin, min mor hadde den i hagen, men jeg har ikke.
  Kanskje det er noe jeg burde så nå til våren.
  Ha fin kveld
  Klem
  Liza

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)