tirsdag 1. oktober 2013

Ta vare på sommeren - persille


Litt sent ute med å høste inn persilla, men bedre sent enn aldri sier nå jeg som aldri rekker over det jeg mener jeg skal......


Opp i favorittbruktfunnet for tiden, gammel aluminiumsbalje med svarte ører :)


Bort med stilkene sånn at bare krusen er igjen, vaskes godt i kaldt vann.


Om du koker kraft/buljong sitter det mye smak i disse persillestilkene, går fint å fryse inntil kraftkjelen kommer på ovnen. Jeg er ingen stor kraftkoker.


Opp i kjøkkenhåndkle i passe "dotter"


Vri rundt sånn at vannet krystes ut av persillen og den blir  ganske tørr og "fluffy", iallefall uten vaskevannet.


Legg alt i en brodpose, press ut en del av lufta og knyt igjen. Legg posen i fryseren et par timer, eller over natten.


Så må det handles raskt. Fryst persille tiner ekstremt raskt. Legg posen på kjøkkenbenken, bruk en glassbolle eller lignende og klem ivei på posen. Persillen vil knuses raskt og fint og veldig enkelt. Røss oppi egnede bokser/glass og putt det i fryseren igjen. Grøntdrysset er nå sikret for hele vinteren og vel så det. Bruk en gaffel og krafs ut det du trenger før boksen plasseres i frysen igjen.


Med så mye persille må det lages noe..... Persillepesto it is.


Pinjekjerner (2 små poser), 2 fed hvitløk, 1/2 bit parmesanost, en boks frossen persille oppi blenderen. Hell i så mye olje at massen "går" i blenderen.


Ei klype salt og saften av 1/2 sitron (eller en flaskeskvis) til slutt. kjør noen sekunder til.


Ferdig! Den ene boksen med tett lokk holder seg i kjøleskapet 1-2 uker, den andre boksen skal fordeles på pastaen i dag :)


                                  -Turid

5 kommentarer:

  1. Alltid inspirasjon og gode råd å finne her hos deg : ) Takk for at du deler!

    SvarSlett
  2. Det der er det mye god helse i og det er så godt til supper og gryter.
    Du er ett oppkom av gode råd og tips når det gjelder å ta vare på godsakene.

    Ha en fin 1 oktober.

    SvarSlett
  3. persillepesto, hva smaskigt det høres ut. måste ha blitt en supergod pasta :)

    SvarSlett
  4. Så flott måte og bruke persillen på!...jeg fryser den ofte bare inn,men dette er et godt alternativ...og suppen under her skal jeg prøve..ser veldig god ut:)
    Så fint at solsikkene ble vellykket hos deg...jeg syns de er helt supre:)

    SvarSlett
  5. Ohhhh spennende.
    Her oser det av inspirasjon. Trur du har fått deg ny følger av bloggen :)
    Tusen takk for at du deler !!
    Ønsker deg en flott høstdag
    Klem fra Siv

    SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)