torsdag 6. mars 2014

Tittei.....igjen

Jo mer våryr man blir, jo oftere kommer innleggene her. I dag er dagen da jeg har turnusfri _og_ tomatfrøene skal i jorda. Hvilken lykke. Jordsekken i utslagsvasken, frø, merkepinner, potter, ja alt man trenger til denne høytidsstunden, rundt meg i et salig kaos.


Det hele starter bra med ro og orden, men sånn etterhvert baller det på seg og tingene blir mer kaotiske. Det gjelder å holde tunga rett i munnen, rett merkepinne i riktig potte er særdeles viktig når misjonen med tomatprosjektet er å finne den aller frakkeste (beste) tomaten.


Ser man det, ser man det. Fikk jammen innviet min nye pottestamper, eller jordstamper om du vil. Det er ikke lenger fjongt nok å bruke fingrene å glatte jorda med når tomatfrøene skal i jorda.
Riktig fornøyd med den, da jordoverflaten i pottene ble glatt som ei barnerumpe, nesten iallefall ;)
Den firkanta stamperen innvies i drivhuset litt senere utpå våren, med champagne og hornmusikk til.


Her er hele hurven samlet på ett brett. Det verste er at jeg har konstantert bare 13 tomatfrøsorter og ikke 15 som jeg har fablet om. Trodde et lite øyeblikk at jeg hadde tulla bort frø, men det hadde jeg ikke. Jeg tuller med ganske mye, men ikke med frø.  Dette rettferdiggjør en aldri så liten tur innom en frøpusher i nær framtid.

Tomatliste så langt: Heartbreaker- busktomat med hjerteformet tomat, Gold Nuggets- busktomat med gule, små tomater. Incas- busktomat med plommeformet tomat. Andine Cornue- høy plante med avlange og paprikaliknende tomat. Olivade- høy plante med plommeformet tomat. Pendulina Red,-veldig liten ampeltomat. Sungold- høy plante med de aller søteste oransje små tomater. Rosella- små søte cherrytomater. Patio Plum- liten ampeltomat med avlange tomater. Green Zebra- gir små grønne tomater med lyse grønne renner. Sweet Olive- små olivenformede tomater. Hundreds and thousand- ampeltomat med små søte tomater. Black russian- stor plante med mahognibrune tomater.


Her er klanen samlet i den lune brisen fra varmepumpa under spisebordet. Ha-ha, om en dag eller to, sitter jeg på en stol, med nesa under bordkanten å speider etter spirer. Det er et vanlig syn for han som deler hus og hage med meg.


De vokser til, sakte, men sikkert, mine første chiliplanter som holder hus nede på vaskerommet.
Jeg skulle ha brukt tørketrommelen i dag, men vi får heller tørke oss med håndklær som likner og kjennes ut som knekkebrød. Iallefall til småplantene har meldt flytting til drivhuset.


Et aldri så lite forsøk på ruccoladyrking innendørs under plantelys. Jeg forsøkte i vinduskarmen, men det er for lite lys enda, i forhold til temperaturen på kjøkkenet. Det monner ikke så mye i salatbollen når ruccolaen er 5 cm høy og like bred som en sytråd.                                          -Turid

14 kommentarer:

 1. hehe sytråd ruccola utgjør kanskje ikke det mest mettende måltid! ;)
  Masse deilig du har sådd!
  God spiring!

  SvarSlett
 2. Hei Turid :) Jeg kan ikke tenke meg en hyggeligere måte å tilbringe en fridag på :) Gjør det samme jeg også og storkoser meg slike dager. Spennende tomatsådd,,,tenker det kommer til å smake utover sommeren. Her går det bare i stauder og sommerblomstrer, ingen nyttevekster. Det kommer nok etter hvert det og :) Lykke til med sådden! Takk for hyggelig besøk i bloggen vår.

  SvarSlett
 3. Nå skal jeg snart finne fram tomatfrøene også, så får vi se hvor mange sorter det blir.
  Jeg tror det hadde blitt ville protester her hvis ikke håndklærne fikk en omgang i tørketrommelen.

  SvarSlett
 4. Ja du har gått avansert til verks - jordstamper var nytt for meg :) Lykke til med alle spirene som snart dukker opp!

  SvarSlett
 5. Hallo. Blir nok mange gode tomater med både 13 og/eller 15 sorter !! Til så lenge nyter eg det som spirer ute og heier på doke som sår inne !!

  SvarSlett
 6. Tomatfrø, ja! Det sa du noe, jammen må jeg så tomater jeg også. 15 sorter blir det ikke, siden jeg ikke har drivhus, men to-tre må jeg ha! Våren er en herlig tid, ikke sant?

  SvarSlett
 7. Her var det vår med jordposer og frø. :) Jeg tenkte å hoppe glatt over tomatsådd i år ,men får lyst å så allikevel. Kan jo så bare busktomat så jeg sliper all den knipingen. Har i to år hatt drivhuset ganske så fullt av diverse tomatplanter. Er jo så godt med hjemmelagede sauser. Smiler når du skriver om å sjekke frøene... det er vel slik med de fleste av oss hagegale. :D Men så er det få ting som kan måle seg med disse vakre små spirene som dukker opp. God helg. Hilsen Merethe

  SvarSlett
 8. Ja, dette ser veldig bra ut. Det gjelder å holde tunga rett i munnen ja, for hvis en ikke merker alt med det samme er en ute å kjøre... ;-)

  Ønsker deg en fin helg!

  SvarSlett
 9. Nå er du godt igang ser jeg, det er lurt og så større grønsak planter i store potter med en gang som du så slipper en å plante om så mange ganger.
  Så smart jordstamper du har.

  Du kjente igjen flere av valmuene hos meg, jeg har tatt frø i høst også de er så flotte.
  God helg fra Marit.

  SvarSlett
 10. Så herlig med nytt utstyr og mange nye tomater i jorden...en riktig hyggestund kaller jeg dette:)
  Ellers skriver du jo så artig...5cm høy ruccola..tynn som en nål..hi,hi..kanskje litt tynt i salatbollen...:)
  God helg:))

  SvarSlett
 11. Jeg må vel hive meg rundt å få noen tomatfør i jorda jeg også! Nok et forsøk på et prosjekt jeg ikke er helt sikker på om jeg vil klare=) Fin helg til deg=) Vibeke

  SvarSlett
 12. Det är roligt när man kan börja så och sätta. Jag längtar varje år. Tomatplantorna satta och nu är det kryddor som fördrivs hos mig.

  Allt gott
  /Anette

  SvarSlett
 13. For en tomatlykke! Vet du, jeg elsker tomater, men kan ikke spise det lenger pga syreinnholdet.. Det er sørgelig det! Jeg sår derfor heller ingen tomatfrø. Jeg savner duften som sprer seg fra tomatbladene når man gnir dem mellom fingrene. Og smaken av solmodne tomater som eksploderer i munnen... Sukk!
  Lykke til med avlingen :)

  SvarSlett
 14. Jeg skratter høyt av innlegget, for jeg kjenner meg så godt igjen! Ikke med tomater og chilier, men staudefrø. Her er det orden i frøene, men ikke så mye annet, frø tuller vi absolutt ikke med ;) Og man har da alltids en grunn til å stikke innom frøhandelen, har man ikke? =P
  Lykke til, håper det vokser som bare rakker'n hos deg snart =D
  God helg videre!

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)