fredag 12. juni 2015

Erkjennelsen

ligger fortsatt et stykke unna. Det er en lang prosess og jeg har gått mange runder med meg selv, tror det blir noen flere.


 Jeg greier ikke med denne hagen lenger, ikke i den grad jeg hadde tenkt med det iallefall. Brukte 8-10 år på endringen fra mosegrodd plen og gul potentilla til staude og rosebed med grusganger. Et stykke på vei sviktet ryggen. Det har vært operasjon, opptrening, bra perioder og dårlige perioder. Jeg har nå kommet så langt at jeg innser at 100% blir jeg ikke igjen. Det går jo på et vis med god hjelp og tilrettelegging fra snill mann, men allikevel går det på stumpene løs.


Bloggen er jo på en måte det stedet jeg slipper å "snakke" om den daglige formen og "åssen går det med ryggen da"? Har nok tenkt på det ei stund og nå velger jeg og dele.
Selvfølgelig er jeg heldig, jeg ser den. Dette er ingen sykdom jeg dør av, men allikevel kjennes det urettferdig, den tar fra meg store deler av det som er så viktig for meg.


Det er svir å måtte gi opp mye av vedlikeholdet på denne hagen. Tanken nå er å plante inn revebjeller, prestekrager og akeleier som skal få lov å "herje fritt" i noen av bedene iallefall. Noen som har tro på det eller finnes det lurere løsninger? Kjøkkenhagen og drivhuset tviholder jeg på, men det er sånn at noe må velges bort.
Jeg er kjempesliten etter en dag på jobb, og jobben er såpass viktig, både for meg selv og økonomien at den prioriteres, det meste av futt og fart legges igjen der. Følelsen av å ikke strekke til er utmattende og deprimerende, så da må det tas grep og dette er det første.

Jeg øver på å bare være tilstede, lukte, kjenne, betrakte livet rundt fuglekassene, lyden av flaggspett på matjakt, alt dette uten å se løvetann i blomsterbed, møkkete vindusruter og alt som skal gjøres. Det er søren klype meg ikke lett.


                                   Ønsker dere ei finfin helg, det skal jeg ha.....frihelg:)


                                                  -Turid

9 kommentarer:

 1. Huff ja, det er deprimerende når kroppen sier stopp. Håper at ryggen din blir bedre med tiden! Her har jeg to store bed som ennå ikke er ordnet. Det er så mye ugress og jeg blir bare helt oppgitt, både over kroppen og meg selv... En må nok gjøre ting lettere for en selv ja, men det var det da...Nei, det er ikke enkelt! Ønsker deg en fin helg likevel til tross for løvetann og alt annet :) Du skulle sett løvetannbedet mitt her, da hadde du nikket gjenkjennende ;)) Stor trøsteklem!

  SvarSlett
 2. Akeleier, Prestekrager og Revebjeller høres bra ut og slakke ned på kravene og ta hensyn til ryggen.
  Jeg sliter også med ryggplager og kan bare ha korte økter i hagen. Prøv å finne gleden over det som blomstrer og ikke alt en ikke får gjort.

  Ha en fin helg!

  SvarSlett
 3. Leit at det skal være slik! Hagearbeid er ellers bra for både fysisk og psykisk helse!
  Høres ut som en god ide. Busker og småtrær som klarer seg selv pluss livskraftige stauder som dekker bør funke. Opphøyde bed/pallekarmer til grønnsaker og urter, så man kommer til uten å bøye seg. Lykke til!

  SvarSlett
 4. Prioriter det som er viktig for deg, nemlig grønnsaksområdet. God ide å få inn elementer av akeleier, prestekrager og revebjeller. Flotte planter som klarer seg godt på egen hånd. Kos deg i hagen og nyt dagene ute. Ugress er også planter og mange kan jo spises. God ide med opphøyde bed sånn at du sparer ryggen. Jeg kjenner ei som har murt opp kjøkkenhagen sin med gamle teglestein. Fantastisk smart. Hun trenger altså ikke å bøye seg overhodet. Ha en riktig god helg Turid. Klem fra Tove på Dokka

  SvarSlett
 5. Hei Turid:)
  Huffa meg..så leit...men enig med Tove over her,sats på kjøkkenhagen som du har så stor glede og nytte av.Selvsående planter som du nevner er redingen for å få en lettstelt hage. Hva med litt lukehjelp o.l. sikkert noen som vil ha en liten sommerjobb,eller en pensjonist med god hlese og tid til å hjelpe deg..en kan jo bytte tjeneste mot råvarer...bare noen tanker fra meg. Håper du finner utav det:)

  SvarSlett
 6. Huff og huff! Jeg føler med deg for jeg har også hatt vond rygg i perioder. Du får gjøre som meg? Ta med deg et liggeunderlag og kamera og bevege deg langsomt rundt hagen! Jeg kan kose meg rundt i timevis og klarer å fortrenge alt som skal gjøres ;-)) Lukk øynene og la humla suse! Klem. Marit

  SvarSlett
 7. Neeeei, så kjedelig! Men fint at du deler… Jeg håper du finner ut av hva du vil bruke tiden din på i hagen=) Høres ut som du har gode tanker om hva som er viktig for deg! Håper du finner ut av det=) Trøsteklem fra Vibeke

  SvarSlett
 8. Uffameg, dette var leit! Ryggproblemer er neimen ikke lett. Og dette med å erkjenne at man ikke lenger kan være 100% sånn som før er virkelig vanskelig å innse. (Vet dessverre litt om det etter å ha blitt utbrent for 4 år siden) Dette med å øve på å ta det med ro og nyte er en vanskelig øvelse, men øvelse gjør mester og tilslutt klarer du det! Jeg ønsker deg masse masse lykke til!
  Håper du finner noen gode løsninger for hagen din, litt løvetann i bedene gjør slettes ingen ting! Ha en fin uke :-)

  SvarSlett
 9. Så leit, Turid! Håper du kan nyte av hagen likevel og finne en lösning som fungerer for både deg og hagen. Konsentrer deg på det som er viktigst for deg og blås i resten.
  Klem Nora

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)