mandag 8. september 2014

Jeg har hatt problemer

med å finne ei oppskrift som inneholder grønnkål _og_ smaker godt. Etter 2-3 forsøk har jeg kommet til enighet med meg selv om at denne grønnkålsuppa er god. Det gjør ikke noe at den inneholder lite kalorier og er sunn også. Tenker jeg blir hundre år eller noe om jeg spiser mye av denne. Grønnkål vet dere, er visstnok grusomt sunt.


Det skal sies at grunnen til all grønnkålen i kjøkkenhagen er at den er så lekker å se på. Flotte palmer med krusete blader som kneiser over tagetes som er i ferd med å gi opp og løkbladverk som ligger sideveis. Den røde utgaven fikk seg en støkk tidligere i sommer da den ble nesten oppspist av kålmøll, men nå er de helt på G igjen. Den grønne fikk stå i fred for loppetrollene.


Så til det jeg egentlig skulle berette om: grønnkålsuppe. Man tager 1 stor løk i biter og 1-2 fed hvitløk i skiver. Stek i kasserollen til det er blankt.
Så en boks kikerter i dørslag eller som her, sil. Skyll veldig godt i kaldt vann og ha ertene oppi kjelen med løk. Slå over 1 liter kaldt vann og kok opp.


Jeg brukte urtesalt oppi, men har du ikke det funker det fint med en terning grønnsaksbuljong også. Fjern stilken og den grove bladnerva i midten på 6 grønnkålblader, Kutt de opp i strimler og ha oppi kjelen.
Kok, ca 15 minutter.
Kjør stavmikseren til suppa er så glatt du vil ha den. Om du ikke har noen kilo som er fastlimt på baken, og står i fare for å måtte ordne ny bunad da den gamle ikke tillater pusting eller andre ting, eller rett og slett gir f... i det, smaker det veldig godt med en skvett fløte (2-3 dl iallefall) oppi denne.


Jeg har det/gjør det/må skaffe ny bunad, og nøyer meg med ei lita skje mager creme fraishe oppi. Om du ikke liker kikerter, eller ikke har, fungerer det like bra med 1-2 store rå poteter (i biter) istede, Kok til de er møre og mos suppa på samme måten som beskrevet.


Godt sjøl om det æ både sunt å magert.


                                                  -Turid

11 kommentarer:

 1. Nam, høres godt ut! Bare at jeg ikke har grønnkål. Blei så skuffa en gang jeg dyrka det, for jeg syns den var så vond ;-). Til neste år!

  SvarSlett
 2. Mmmm, jeg elsker suppemat=) Og har grønnkål i hagen! Det må testes ut! Det er i alle fall helt sikkert=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Mmmmmm.. Det må nok bli uten fløte ja ;-))

  SvarSlett
 4. Grønnkålsuppe er kjempegodt! Denne varianten så spennende ut. Ellers lager jeg en med mye fløte i, selv om bunaden har krympet voldsomt....

  SvarSlett
 5. Denne oppskriften skal jeg tipse en venninne om. Hun dyrker grönnkål til den store guldmedalje nemlig:-)
  Klem!

  SvarSlett
 6. Alt som er grønt er sunt! Jeg har aldri smakt grønnkål før, men det er sikkert sunt og godt :)

  At klær krymper i skapet er vel ikke noe nytt? Vet alt om det ;-))

  SvarSlett
 7. Takk for ei spennende oppskrift! Den må prøves :)

  SvarSlett
 8. Godt, kortrest och sunt, kan det bli bättre, ser jättegott ut :)

  SvarSlett
 9. Morsomt skrevet! Og godt tips! Har hatt grønnkål tidligere men sluttet fordi jeg ikke har hatt peil på hvordan de skal spises. Har bare puttet dem oppi ulike gryter med varierende resultat. Har hatt lilla i bedet også :) de er lekre å se på også er de fine hele vinteren :) ha en flott dag :) klem maria

  SvarSlett
 10. Ja her er jeg enig med deg...den ser så flott ut i hagen,men ikke den letteste å bruke. Jeg har brukt den både til wook og i gratenger,men det er nok i gryten den egner seg best...syns jeg:)
  Har brukt palmekål de to siste årene,men kålmøllen er så innpåsliten og jeg liker ikke flagrende fiberduk i grønnsakhagen...så vi får se til neste år hva det blir til:))

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)