torsdag 25. september 2014

Ubeskrivelig godt.


Som gresskarfersking må jeg si, at det å dyrke disse digre og ikke minst tunge fruktene eller grønnsakene er innmari artig. Tenk, det var bare ei lita plante som tronet øverst på komposthaugen i vår. Så fylte den bingen, den inntok videre singelgangen ved siden av drivhuset, etter det bare økte den på.  Hadde ikke stort håp om å få spiseklare gresskar her oppi de alpine fjellgrender, men det ble det. Først høstet jeg inn tre gresskar og var vel fornøyd med det. Når planta skulle fjernes dukket det opp to til :)


Så over til kokinga. Gresskarsuppe på en annen måte enn sist. Oppskrifta er frekt og freidig stjålet fra Sweet Paul og moderert noe etter mitt eget hode. Den er god til det ekstreme, bare så du vet det.


Begynn med 1 løk eller to i biter oppi kjelen sammen med 1-3 fed hvitløk om du liker det. Hell på en klunk rapsolje og ei teskje karripulver eller to. Karri må svisses for å få frem alle de gode smakene i krydderet. Ellers smaker det bare sånn litt tørraktig, pulverish.
Når det er sagt, ikke alle liker karri, bruk litt gurkemeie i stede, så får du fargen iallefall.
NB. Ikke ta for mye karri, jeg slumpa oppi litt mye, karri er jo sååå godt, plutselig ble suppa litt sterk også. Iahhhh, godt å røske opp litt i smaksløkene.
La det hele svisse (ikke svis) i kjelen, ha i gresskar i biter, fyll opp med kaldt vann til det dekker grønnsakene, og en terning grønnsak eller kyllingbuljong.


Sjekk den fine fargen....
La kjelen putre til alt er mørt, det kommer da an på hvor store bitene er, Min kjele sto i 20 minutter, da klarte jeg ikke vente lenger. Kjør suppa med stavmikser til den er glatt, eller så glatt du vil ha den.
Smak til med f eks salt, pepper, melk, fløte....osv. Jeg brukte bare en liten melkeskvett i suppa her, for det var bare det som var i kjøleskapet. Men man trenger ikke bruke meieriprodukter i det hele tatt, det smaker frakt godt lell.


Serverte med en aldri så liten rømmeklatt til, både fordi jeg liker det, fortjener det og at suppa var litt heftig pga overivrig risting på karriglasset.. Persilla er for syns skyld. Med godt brød og smør til er dette en riktig festlunch/middag. Dessuten skulle bildet stått andre veien, men det så jeg først nå.Ikke at ringblomster  har noe med gresskarsuppe å gjøre, men siden den #kaldefinetida er rett rundt hjørnet, plukkes det inn friske blomster fra hagen hver dag. Riktig for å nyte den siste rest av hagen før den blir snølagt igjen.


-Turid
6 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 2. Mmmm, den så supergod ut=) Gresskarsuppe er så godt=) Vibeke

  SvarSlett
 3. Herlig! Både for gane og sjelen :-)) Flotte bilder! Og god helg til deg!

  SvarSlett
 4. Ååå, gresskarsuppe er digg. Har forresten akkurat laget gulrotsuppe her kveld. Ikke verst det heller. Iallefall like flott farge. Skal være forrett til lørdagskveldens festmiddag her i Miacasa.

  SvarSlett
 5. Du lager så mye godt! Flinke deg :)

  SvarSlett
 6. Nam! Jeg lagde den forrige suppa di uten tomat, mais og bønner, men med kokosmelk (elsker kokosmelk...). Det ble grådig godt (masse chili, hvitløk og ingefær og vanlig løk og cummin)! Nå skal jeg prøve karri - har mer gresskar ute :-)

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)