fredag 1. juni 2012

Hagevandring 1 Juni

Å vandre i hagen gjør jeg dagstøtt, flere ganger om dagen, før jobb etter jobb, før sengetid osv.... Man må absolutt ikke gå glipp av noenting i disse dager. Her er bilder av noen av bedene. Obs, obs, vet ikke hva andre hagegale gjør, men navnene jeg bruker på bedene virker kanskje noe meningsløse for andre enn meg selv ;)


Gjerdebedet, er vel greit siden det ligger opp til gjerdet mot naboen, her er det en salig blanding av stauder, løkvekster og et prydepletre, bortenfor her ligger buskbedet, der er det ikke så frodig enda, men det kommer.


Misslykkabedet. I min iver etter stor hage med mange bed, la jeg i dette bedet duk under og litt jord oppå for å skjule duken, beplantingen her er stauder og noen få rosebusker (Finlands vita ros, Moje Hammerberg). Resultatet ble ikke bra, jorda er kompakt og staudene får ikke bredt seg utover på naturlig vis. Duker er fjernet så godt det lar seg gjøre, men det er fortsatt ikke bra her. Vurderer å spa opp hele greia å begynne på nytt.


Svingenbedet. Her vokser monsterrosa jomfrurose eller kanelrose, den skyter utrolig mange rotskudd. Bak den Celestial, engangsblomstrende, sart rosa med den aller nydeligste duften. Ellers storkenebb av forskjellige slag, en og annen peon her lurt seg inn også.


Peonbedet. I starten samlet jeg peonene her med bunndekker av Ajuga Reptans "chocolate", ajugaen tok helt overhånd, men er nå fjernet sånn noenlunde. Jeg luker den fortsatt, men ikke så ofte som før. Å peonene? De finnes nå over alt i hagen :) Også en av dillene mine.


Pallekarmbedene. Det store er egentlig døpt det lilla/oransje bedet, men det har sklidd litt ut i fargene etterhvert. Dette er bak huset der det tidligere var naturtomt med trær og ett par steinhauger. Den enkleste løsningen for en medtatt rygg (den er nå reparert) var å bygge opp. Løsningen ble å hekte sammen pallekarmer. Det store bedet  består av 5 kjedete pallekarmer, de tre små består hver av 2 karmer. Jeg er ikke helt fornøyd med planløsningen her, men å endre det er litt av en jobb, så time will show, om jeg blir arbeidsledig i hagen kanskje.


Timiantrappa med sidebed. På innsiden er det hostaer av forskjellige slag, de har ikke kommet så langt ennå, men det kjem, det kjem. Busken du ser er min store stolthet rosa Therese Bugnet. Etter å ha blitt meiet ned av taksnø for noen vintre siden (oi, mannen husket ikke at det var bed der), har hun vokst meg over hodet. Ikke det at jeg er så fryktelig lang, men ei rose som nærmer seg 170 cm i høyden her på 470 m o h, sone H-6 er neimen ikke så verst. Herved er dette nå min beste "hagevenninne". Ellers er det hvit valmuesøster, storkenebb, løkvekster, peoner (selvfølgelig), masse allåkerbær (angre, angre), rosa Mordens Fireglow (veldig rød rose) strategisk plassert ved siden av den sjokkrosa Ger. Patricia. Hmmm, det kan jo bli litt fint.


Panikkbedet. Dette gravde jeg opp i full panikk, da det ble 10 riddersporer, 2 skogskjegg, en rekke storhjelm (tror det heter det) til overs uten hjem. Etter en del prøving fant jeg ut at det var akkurat her det var lettest å grave opp et bed i en fei. Dette bærer fortsatt preg av panikk 3 år senere. Til høsten vil dette bedet forsvinne siden det er den eneste plassen drivhuset kan stå på. Jaaaa, det kommer drivhus til gards utpå sommeren.
Som bildene viser er det ikke helt sommer ennå her, mye grønt, men ikke fullt så mye som blomstrer ennå. Hagen her er på sitt flotteste i begynnelsen av Juli da alle peonene blomstrer.

                   Ha ei nydelig helg :) Jeg skal jobbe, men det er greit det også.

                             Hilsen Tua

4 kommentarer:

 1. Hei på deg!
  Flotte navn på bedene dine. Jeg har nok noen slike jeg også :) Frodig hos deg og jeg skjønner godt at du tar deg en tur på seint og tidlig.

  Ønsker deg en fin dag. Og vil du ha en hagevandring på Vingnes så er det bare å si fra. Klem

  SvarSlett
 2. Hei Tua. Herlighet så mange store og flotte bed du har! Og med så mange planter, er jeg bare litt misunnelig..Er imponert over alle pionene du har og alle riddersporene,ser du har et stor mangfold av stauder, det må jo være et fantastisk syn når alt blomstrer hos deg:) Gleeder meg til å følge med hos deg utover:) Ønsker deg en herlig helg. Klem fra Ellen.

  SvarSlett
 3. For en nydelig hage! Elsker den trappa også. Vi kjøpte hus i fjor, og jeg kan ingen ting om hage fra før... da er det fint å titte litt rundt på fine blogger som denne og få masse inspirasjon! : )

  SvarSlett
 4. Så mycket fint du har i din trädgård.:-) Stina

  SvarSlett

Takk til de som tok seg tid :)